Domácí chléb
- žitná mouka 1 hrnek
Tvarůžková pomazánka
- majonéza 3 lžíce
Domácí chléb
- droždí 1 ks
Tvarůžková pomazánka
Postup přípravy
Tvarůžková pomazánka: Tvarůžky nastrouháme najemno, přidáme majonézu, jemně nakrájenou jarní cibulku – množství dle chuti - a nastrouhaná vařená vejce. Vše v míse dobře promícháme, osolíme a opepříme, necháme odležet v chladu.
Krabí pomazánka: Tyčinky i jarní cibulku nakrájíme najemno, přidáme majonézu, zamícháme, osolíme a opepříme. Necháme vychladit, můžeme zakapat citronem.
Domácí chléb: Všechny sypké směsi dobře promícháme, přilijeme vodu, zamícháme vařečkou a necháme kynout 8-12 hodin na teplém místě. Po vykynutí těsto roztáhneme na vále a necháme 10 minut odpočinout. Poté těsto přeložíme zleva doprava a zepředu a zezadu a opět necháme 30 minut odpočinout. V této době zapneme troubu na 230 stupňů a vložíme do ní hrnec i s pokličkou a zahříváme ho 30 minut. Teprve pak vložíme těsto do hrnce, přikryjeme pokličkou a pečeme 30 minut. Po půl hodině pokličku sejmeme pokličku a chléb ještě 15 minut dopékáme.