Suroviny
- okurka (salátová) 2 ks
- bazalka (čerstvá) 1 snítka
- sezamová semínka 1 lžíce
- sůl
Zálivka
- sójová omáčka (kvalitní, např. Kikkoman) 2 lžíce
- rýžový ocet (nebo vinný ocet) 1 lžíce
- sladká chilli omáčka 1 lžíce
- česnek 1 stroužek
- sezamový olej 1 lžíce
Postup přípravy
- Oloupejte okurky a rozřízněte je podélně na poloviny. Ostrou lžící vyškrábejte vodnaté vnitřky se semínky. Potom okurky nakrájejte na plátky, vložte je do cedníku a osolte. Okurky nechte asi půl hodiny pouštět vodu.
- ZÁLIVKA: Smíchejte dohromady sójovou omáčku, rýžový ocet, chilli omáčku, prolisovaný česnek a sezamový olej. Nechte chvíli stát při pokojové teplotě, aby se chutě propojily.
- Otrhejte lístky bazalky, ty větší natrhejte na menší kousky. Rozpalte pánev a na sucho asi půl minuty pražte sezamová semínka, dokud lehce nezhnědnou a nezačnou vonět.
- Vykapané okurky osušte papírovým ubrouskem. Přidejte bazalku a smíchejte se zálivkou. Podávejte posypané sezamovými semínky.
- Prima tip: Slupky z okurky si přiložte na obličej. Po náročném a horkém dni vás dokonale osvěží.