Najděte si recept
Na co máte chuť?

Thajské nudle Pad Thai podle Jiřího Štifta
Na návštěvě v kuchyni Jiřího Štifta jsme toho v rekordním čase 60 minut zvládli opravdu dost. Během povídání o tom, kde Jirka čerpá inspiraci nebo kam chodí nakupovat, vystřihl tři fantastická asijská jídla. Kuřecí Tikka masalu jsme vám už představili, dnes v šermování hůlkami pokračujeme.
Suroviny (4 porce)
Omáčka:
- vařicí voda 300 ml
- tamarind pyré 300 g
- palmový cukr 200 g
- rybí omáčka 70 g
Další suroviny:
- syrové tygří krevety, očištěné (bez hlav, skořápky a střívka) 250 g
- Vejce 2 ks
- rybí omáčka 4 lžíce
- ploché rýžové nudle, namočené hodinu předem ve studené vodě 400 g
- drcené pražené arašídy 4 lžíce
- sojové výhonky 100 g
- svazek pažitky
- tofu nakrájené na kostičky 1,5 x 1,5 cm a usmažené v oleji do zlatova 150 g
- chilli podle chuti
Postup
- Na Pad Thai omáčku namočíme pyré tamarindu do vařící vody. Asi po 10 minutách důkladně tamarind do vody rozmačkáme, aby zůstaly pouze pecky, a přecedíme přes cedník. Tím získáme tamarindovou šťávu, kterou společně s palmovým cukrem a rybí omáčkou krátce provaříme. Chuť by měla být sladká, mírně slaná a rozumně kyselá.
- V pánvi na rozpáleném oleji opečeme krevety. Hotové je vyndáme. Ve výpeku orestujeme vajíčka naprosto do sucha.
- Přidáme namočené nudle, Pad Thai omáčku, tři lžíce vody a lžíci rybí omáčky. Takto restujeme na vysokou teplotu až do změknutí nudlí.
- Teplotu stáhneme, přidáme drcené arašídy, sójové výhonky, pažitku a znovu důkladně a krátce prohřejeme. Dle potřeby dosolíme rybí omáčkou. Chilli dáme dle uvážení. Promícháme s krevetami a smaženým tofu a servírujeme.
Thajské nudle Pad Thai podle Jiřího Štifta. Foto: Kateřina Obrazová THINKFOOD.CZ
Převzato z blogu Thinkfood.cz
Když jídlo, tak ThinkFood.cz
ThinkFood.cz je blog o všech skvělých „když“ kolem jídla. Protože nejlepší jsou chvíle, když se něco děje. U sporáku, u stolu, s přáteli.
ThinkFood.cz je blog o jídle, nad kterým přemýšlíte. Vařte, jezte… a přemýšlejte.
ThinkFood na jaře 2013 založila Kateřina Obrazová a pod jejím vedením ho připravuje Idealab. Zajímá nás kvalitní jídlo, suroviny a recepty, ale i širší souvislosti okolo jídla. Přidejte kvalitní design, fotografie a jste tady správně.