Omáčka
- voda (vařicí) 300 ml
- tamarindová pasta 300 g
- palmový cukr 200 g
- rybí omáčka 70 g
Další suroviny
- tygří krevety (syrové , očištěné - bez hlav, skořápky a střívka) 250 g
- vejce 2 ks
- rybí omáčka 4 lžíce
- rýžové nudle (ploché, namočené hodinu předem ve studené vodě) 400 g
- arašídy (drcené, pražené) 4 lžíce
- sojové výhonky 100 g
- pažitka (svazek)
- tofu (nakrájené na kostičky 1,5 x 1,5 cm a usmažené v oleji do zlatova) 150 g
- chilli (podle chuti)
Na návštěvě v kuchyni Jiřího Štifta jsme toho v rekordním čase 60 minut zvládli opravdu dost. Během povídání o tom, kde Jirka čerpá inspiraci nebo kam chodí nakupovat, vystřihl tři fantastická asijská jídla. Kuřecí Tikka masalu jsme vám už představili, dnes v šermování hůlkami pokračujeme.
Postup přípravy
- Na Pad Thai omáčku namočíme pyré tamarindu do vařící vody. Asi po 10 minutách důkladně tamarind do vody rozmačkáme, aby zůstaly pouze pecky, a přecedíme přes cedník. Tím získáme tamarindovou šťávu, kterou společně s palmovým cukrem a rybí omáčkou krátce provaříme. Chuť by měla být sladká, mírně slaná a rozumně kyselá.
- V pánvi na rozpáleném oleji opečeme krevety. Hotové je vyndáme. Ve výpeku orestujeme vajíčka naprosto do sucha.
- Přidáme namočené nudle, Pad Thai omáčku, tři lžíce vody a lžíci rybí omáčky. Takto restujeme na vysokou teplotu až do změknutí nudlí.
- Teplotu stáhneme, přidáme drcené arašídy, sójové výhonky, pažitku a znovu důkladně a krátce prohřejeme. Dle potřeby dosolíme rybí omáčkou. Chilli dáme dle uvážení. Promícháme s krevetami a smaženým tofu a servírujeme.