Suroviny
- česnek 1 stroužek
- bílé víno (suché) 1 hrnek
- kukuřičný škrob 1 lžíce
- třešňová pálenka (nemusí být) 2 lžíce
- ementál 500 g
- Gruyère 500 g
- muškátový oříšek špetka
- čerstvě namletý pepř (bílý)
- bageta (nebo žitný chéb) 1 ks
Postup přípravy
- V malé misce smíchjte nahrubo nastrouhané sýry se škrobem.
- Silnostěnný kastrůlek vytřete rozpůleným stroužkem česneku. Poté do něj nalejte bílé víno a přiveďte k mírnému varu. Postupně do něj zašlehávejte připravený sýr a za stálého míchání ho nechte rozpustit. Jakmile vznikne hevábné jemné fondue, zašlehejte ještě muškátový oříšek, bílý pepř, popřípadě pálenku, chcete-li.
- Fondue nádobu s hořáčkem dejte doprostřed stolu a sýrovou hmotu do ní přesuňte. Servírujte s francouzskou bagetou, případně jiným oblíbeným pečivem, nakrájeným na kostky velikosti sousta, které si každý host vidličkou namáčí v horkém fondue. Hodí se i kyselé okurky nebo nakládané malé cibulky k přikusování. Do sýrového fondue můžete namáčet i blanšírovanou zeleninu – brokolici, květák, chřest nebo karotku, zajímavé je i syrové zelené jablko Granny Smith.