Suroviny
Postup přípravy
Kořenovou zeleninu nastrouháme, přidáme cibuli, maso prošpikujeme slaninou a naložíme do nálevu z vody, citronové šťávy a koření. Maso necháme odležet nejlépe dva dny před samotným pečením. Několikrát denně je otáčíme, aby bylo stále v kontaktu se zeleninou a nálevem. Naloženou svíčkovou pečeme zvolna 80 minut v troubě, aby bylo maso měkké. Hotové maso vyndáme, zbytek zeleniny a vývar scedíme do hrnce a zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme ponorným mixérem.
Do omáčky nalijeme 1-2 smetany podle množství vývaru, dochutíme citronem, solí a na závěr na pánvi osmahneme nadrobno nakrájenou slaninu, kterou přidáme na závěr do omáčky. Maso nakrájíme na plátky a vložíme do omáčky a ještě nakonec omáčku dochutíme.
Kynutý knedlík: Mouku nasypeme do mísy, osolíme, v hrnku rozpustíme kvasnice s trochou vlažné vody. Přidáme celé vejce a vytvoříme hutnější těsto. Necháme je asi 10 minut odpočinout a vyválíme knedlíky. Necháme na vále ještě chvíli kynout a vaříme na páře, dokud nejsou uvařené - podle velikosti knedlíků to je 12 až 20 minut.