Head
- hovězí maso 1,2 kg
Kynutý knedlík
- mléko 250 ml
Head
- celer kousek
Head
- máslo
- smetana 250 ml
- špek 200 g
- sůl
- pepř
- bobkový list
- tymián
- citronová šťáva
- ocet
- worcestrová omáčka
Postup přípravy
Na másle osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli. Maso prošpikujeme špekem, přidáme k cibuli společně s očištěnou a pokrájenou zeleninou. Přidáme koření, zalijeme vodou a necháme pozvolně dusit doměkka asi dvě hodiny pod pokličkou. Měkké maso vyjmeme, zeleninu rozmixujeme a zalejeme smetanou, dle libosti omáčku zahustíme. Hotovou omáčku můžeme dochutit citronovou šťávou, octem a worcestrovou omáčkou.
Domácí kynutý knedlík: Mouku smícháme se solí, uděláme důlek, nalijeme 125 ml vlažného mléka. Vodu trochu osladíme, rozdrobíme droždí a promícháme. Po vzejití droždí, přidáme zbytek mléka a vejce, dobře zpracujeme v těsto. Z těsta vytvarujeme šišky, poprášíme moukou a necháme 45 minut kynout. Vaříme v osolené vroucí vodě 15 minut, hotové po vyndání propícháme, aby unikla pára.