Postup přípravy
Oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků ušleháme se špetkou soli tuhý sníh.
Do povoleného špenátového protlaku vmícháme vaječné žloutky, prolisovaný česnek a mouku, ochutíme solí a pepřem. Nakonec do směsi zapracujeme ušlehaný tuhý sníh z bílků.
Na plech vyložený papírem na pečení rozprostřeme připravenou špenátovou hmotu a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°Casi na 12 minut, pak základ rolády vytáhneme z trouby a necháme chvíli odpočinout a mírně prochladnout, ještě teplé těsto i s papírem na pečení pak svineme do rolády a necháme úplně vystydnout.
Mírně změklé máslo smícháme se sýry, nastrouhaným vejcem uvařeným natvrdo, oloupanou, a nadrobno nasekanou cibulí, náplň ještě ochutíme solí.
Připravenou roládu rozvineme, papír opatrně sundáme a těsto potřeme sýrovým krémem a u kraje, který bude po zavinutí středový, poklademe proužky uzeného lososa, nebo tenké tyčinky očištěné mrkve, okapané kapie apod.
Roládu zavineme a necháme v lednici ztuhnout, pak ji nakrájíme na plátky a můžeme servírovat.