Suroviny
Postup přípravy
Čerstvý špenát důkladně propláchněte ve studené vodě, aby na něm nezůstaly zbytky hlíny
Nechte ho zlehka okapat, vložte do hrnce, přidejte sůl, zakryjte pokličkou a na středním ohni povařte do změknutí; trvá to asi pět minut
Mražený špenát rozmrazte v mikrovlnce, případně v troše vody v hrnci a osolte
Po vychladnutí z něj vymačkejte tekutinu a nasekejte ho
V polévkovém hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli tak, aby získala světle zlatou barvu
Přidejte špenát a dvě až tři minuty míchejte
Přilijte vývar, mléko nebo smetanu a trochu nastrouhaného muškátového oříšku
Přiveďte k varu a nechte na mírném ohni asi deset minut bublat
Těsně před koncem varu vmíchejte kostku měkkého sýra a podle potřeby dosolte
Podávejte s osmaženými kostičkami grilovaného lososa
Polévka:
Špenátová krémová s lososem
Ingredience:
700 g čerstvých špenátových listů nebo 500 g mraženého listového nebo sekaného špenátusůl na dochucení3 lžíce másla1 menší cibule, nakrájená nadrobno500ml hovězího vývaru250 ml plnotučného mléka nebo 12% smetanyšpetka muškátového oříškukostka měkkého sýra bez příchutikostky čerstvého lososa, které osmahneme na másle