Suroviny
- máslo 110 g
- třtinový cukr 270 g
- vejce 2 ks
- kakao 55 g
- mořská sůl (+ trochu na dokončení) 1/4 lžičky
- hladká mouka 260 g
- čokoládové čočky (nebo nasekaná čokoláda - hořká i mléčná) 100 g
- čokoláda (tabulka čokolády naplněná karamelem, např. Milka) 1 ks
Postup přípravy
- Vyložte si plechy pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Máslo rozpusťte na středním plamenu v kastrůlku. Odstavte a vmíchejte třtinový cukr. Přidejte vejce a spojte do jedné hmoty. Přidejte kakao, sůl a prášek do pečiva, vymíchejte dohladka. Přisypte mouku a vypracujte na lepivé těsto. Nakonec přidejte čokoládové kousky a zamíchejte.
- Na plech dělejte hromádky, na jednu sušenku použijte 1 lžíci těsta. Dávejte na plech maximálně 6 hromádek a daleko od sebe, aby se při pečení neslepily.
- Teď udělejte do každé hromádky důlek palcem a dejte do něj jeden čtvereček karamelové čokolády. Vezměte si z kastrůlku kuličku těsta velkou asi jako vlašský ořech a prsty ji vytvarujte do placky, v průměru asi o 3 centimetry větší, než je hromádka. Položte placku na hromádku s čokoládou a prsty přitiskněte tak, abyste zakryli celou hromádku a nikde nic nevykukovalo zespod. Nakonec každou sušenku osolte asi špetkou soli.
- Pečte ve vyhřáté troubě 10–15 minut.