Pasta
- hladká mouka 150 g + na pomoučení
- hrubá krupice 50 g
- vejce 2 ks
Náplň
- špenát (čerstvý) 300 g
- mascarpone (nebo ricotta) 200 g
- strouhaný parmazán 15 g
- muškátový oříšek 1 špetka
- žloutek 4 ks
- bílek 1 ks
- sůl
Postup přípravy
- Hladkou mouku se semolinou prosejeme na vál a uprostřed uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce. Nejdříve s pomocí vidličky, později rukama vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Pokud by bylo těsto příliš suché, přidáme malé množství vlažné vody. Těsto důkladně prohněteme, vytvarujeme z něj kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout.
- Mezitím, co nám odpočívá těsto, připravíme náplň. Čerstvý špenát krátce povaříme ve velkém množství osolené vody. Spařený špenát slijeme a ihned propláchneme studenou vodou. S pomocí rukou vymačkáme ze špenátu maximum vody a nasekáme najemno.
- Nasekaný a vychladlý špenát promícháme v misce s mascarpone, špetkou muškátového oříšku a parmazánem. Podle chuti osolíme. Náplní naplníme cukrářský sáček.
- Z odpočinutého těsta vyválíme s pomocí strojku na těstoviny tenký plát, ze kterého vykrojíme 8 koleček o průměru zhruba 11 cm. Pokud nemáme strojek na těstoviny, rozdělíme těsto na 8 stejných kousků, ze kterých postupně rozválíme plát a vykrojíme kolečko. Připravená kolečka zakryjeme potravinářskou fólií.
- Na polovinu koleček nastříkáme cukrářským sáčkem náplň ve tvaru vysokého kruhu. Doprostřed kruhu dáme žloutek, okraje těsta potřeme bílkem a přes náplň dáme druhé těstovinové kolečko, které opatrně kolem dokola přimáčkneme.
- Takto nám vzniknou 4 velké ravioly, které dáme vařit do velkého množství vroucí osolené vody na cca 5 minut. Žloutek by nám měl zůstat tekutý a pasta by měla být uvařená al dente.
- V průběhu vaření raviol rozpustíme na pánvičce máslo, do kterého přidáme šalvějové lístky. Jakmile začne máslo pěnit, stáhneme ho z ohně. Uvařené ravioly ihned podáváme přelité horkým šalvějovým máslem a jemně posypané nastrouhaným parmazánem.