Suroviny
- BeBe sušenky 1 balení
- mandlová mouka 30 g
- máslo (rozpuštěné) 60 g
- mascarpone 500 g
- sýr Philadelphia 250 g
- vejce 4 ks
- smetana ke šlehání (30%) 100 ml
- zakysaná smetana 190 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- citronová kůra
- cukr krupice 140 g
- vanilkový cukr 1 lžíce
- dětská krupička 2 lžíce
- máslo (na vymazání formy) 1 lžička
- ovoce (dle chuti)
Postup přípravy
- Formu o průměru 22 cm vymažte máslem. Sušenky rozmixujte, přidejte k nim mandlovou mouku a rozpuštěné máslo. Ručně zpracujte a poté připravené těstíčko rovnoměrně namačkejte na dno formy (ne po stranách) a dejte na 15 minut do lednice. Troubu předehřejte na 190 °C.
- Mascarpone a sýr Philadelphia společně vyšlehejte s vejci. Poté k nim přidejte oba druhy smetany, cukr krupici, vanilkový cukr, krupičku, vanilkovou esenci a citronovou kůru. Vše společně promíchejte, nalijte na připravený korpus a pečte 15 minut na 190 °C, poté snižte teplotu na 130 °C a pečte dalších 60–65 minut. Povrch musí být po upečení pevný.
- Prima tip: před pečením vložte na dno trouby menší hrnec s vodou a po upečení nechte dort ještě celou hodinu v troubě, dvířka nechte jen mírně otevřená, vložte do nich vařečku. Jakmile dort částečně vychladne, nechte ho ještě pořádně vychladit v lednici, poté ho před podáváním zdobte ovocem.