Postup přípravy
1. Vejce, cukr, tuk, med, mléko a sodu dáme do hrnce, postavíme na sporák a na ohni budeme za stálého míchání zahřívat, dokud se hmota nezačne vařit, potom zhnědne a zkaramelizuje. Trochu to pění. Hmotu z hrnce nalijeme do mísy s moukou a vypracujeme těsto. Nejdříve vařečkou, následně rukama. Těsto rozdělíme na zhruba šest stejně velkých dílů. Pracujeme ještě s teplým těstem. Pomocí válečku rozválíme každý díl na placku. Každou placku přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Z každé placky vykrojíme buď pomocí talířku kolo, nebo malé čtverečky, podle toho, jak chceme, aby moučník vypadal. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 5–7 minut. Odkrojky z placek nevyhazujeme, ty ještě použijeme na sedmou placku, kterou následně rozdrtíme a posypeme jí hotový medovník. Upečené placky necháme vychladnout.
2. Náplně na medovník jsou dvě. První náplň: Salko vylijeme do misky a zašleháme do něho kousky másla. Po důkladném rozšlehání přidáme vlašské ořechy. Krém opticky rozdělíme na čtvrtiny, poslední čtvrtina by měla být trochu větší – tou budeme potírat boky medovníku.
3. Druhá náplň: Zakysanou smetanu vyklopíme do misky. Do kelímku po smetaně nasypeme moučkový cukr a vyklopíme ho do misky ke smetaně. Umícháme do hladka. Náplň si opticky rozdělíme na třetiny. První placku pomažeme krémem č. 1 a přiklopíme druhou placku, kterou namažeme krémem číslo 2. Takto střídáme u každé placky. Když položíme tu poslední, pomažeme jí i boky medovníku krémem č. 1. Nakonec rozdrtíme odkrojky ze zbylého těsta a posypeme jím celý hotový medovník ze všech stran.