Suroviny
- směs listových salátů (např. polníček, dubáček, rukola, římský, ledový nebo třeba hlávkový)
 - sušená rajčata (v oleji) 6 ks
 - bílé zelí (asi 1/6 hlávky)
 - hrášek (několik kuliček)
 - kapary 8–10 kuliček
 - citronová šťáva (z 1/2 citronu)
 - jamón ibérico (nebo jiné sušené šunky) pár plátků
 - extra virgin olivový olej 3 lžíce
 - mořská sůl
 - pepř (čerstvě umletý)
 
Postup přípravy
- Očistěte všechny druhy salátu, pro které jste se rozhodli, a natrhejte je do mísy. Přihoďte cibulovou nať, pokrájená rajčata i zelí a kuličky hrášku.
 - Kapary omyjte, rozmělněte a dejte zvlášť do hrnečku (s množstvím opatrně, jsou velmi slané), zakápněte je olejem, citronovou šťávou, pak je opepřete a osolte. Vše pečlivě smíchejte a podle potřeby dochuťte. Zálivku vlijte do salátu a jemně promíchejte.
 - Nakonec přidejte plátky fantastického jamón ibérico. Salát podávejte na talíři nebo v malých miskách s kouskem opečené bagety.