Suroviny
- šalotka 2 ks
- česnek 1 stroužek
- olivový olej 1 lžíce
- rýže arborio (italská kulatá rýže na rizoto) 175 g
- bílé víno 125 ml
- rybí vývar 400 ml
- parmazán 50 g
- máslo 25 g
- krevety (oloupané) 12 ks
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- piniové oříšky 20 g
Postup přípravy
- Šalotky oloupejte a nadrobno nasekejte. Stroužek česneku prolisujte. V pánvi rozpálte olej a na něm poduste šalotky a česnek dosklovata. Přidejte rýži a za stálého míchání ji nechte asi 1 minutu vzpěnit, aby se všechna zrnka obalila tukem. Přilijte tolik vývaru a vína, aby byla rýže tak akorát potopena.
- Na mírném ohni ji nechte vařit, dokud tekutina není skoro vsáknutá. Opět dolijte tolik vývaru a vína, aby rýže byla pouze potopena. Tak, za občasného promíchání pokračujte 20-30 minut, dokud není rýže uvařena „al dente“.
- Na jemno nastrouhejte parmezán a spolu s máslem ho vmíchejte do rizota. Přidejte loupané krevety a na mírném ohni nechte prohřát. Dochuťte solí a pepřem. Za stálého míchání opražte na suché pánvi piniová semínka.
- Rizoto rozdělte na čtyři talíře, posypte praženými piniovými semínky a okamžitě podávejte.