Suroviny
- Máslo 2 lžíce
- Ovesné vločky 2 hrnky
- Kypřicí prášek 1 lžička
- mletá skořice 2 lžičky
- mletý zázvor 1 lžička
- Sůl 1/2 lžičky
- nahrubo nasekané pekanové nebo vlašské ořechy 1 hrst
- strouhaný kokos (není nutné) 1 hrst
- čerstvé nebo kompotované ovoce (meruňky, hrušky, lesní plody), nakrájené na kousky
- velké vejce 1 ks
- Javorový sirup 80 ml
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- mléko (lze použít jakékoli včetně rostlinného) 500 ml
- bílý jogurt nebo zakysaná smetana k podávání (není nutné)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190°C. Mřížku umístěte do horní třetiny trouby. Máslo dejte do hluboké zapékací formy a vložte do trouby. Nechte máslo rozpustit (asi 5 minut) a formu vyjměte.
- Zatímco se máslo rozehřívá, promíchejte v míse vločky, prášek do pečiva, skořici, zázvor a sůl. Vsypte do formy s rozpuštěným máslem a promíchejte, aby se směs spojila s máslem. Vmíchejte ořechy a kokos, pak kousky ovoce – snažte se, aby byly rozmístěné stejnoměrně.
- V míse rozšlehejte vejce s javorovým sirupem a vanilkou, pak vešlehejte mléko. Pomalu a rovnoměrně přelijte přes vločkovou směs, vložte do trouby a pečte 35 až 45 minut, až vločky zezlátnou a směs bude u okrajů hezky bublat. Před podáváním nechte pár minut vychladnout a pak případně doplňte jogurtem nebo zakysanou smetanou.