Suroviny
- česnek 1 stroužek
- šunka (zauzená ) 125 g
- houby (hříbky, směs, žampiony) 225 g
- zelené chilli papričky 2 ks
- máslo 2 lžíce
- zakysaná smetana 225 ml
- petržel (sušená ) 2 lžičky
- oregano (sušené ) 1/2 lžičky
- vejce 6 ks
- čedar (strouhaný zralý ) 200 g
- toustový chléb (tousty potřené česnekem k podávání)
- omáčky (pálivá omáčka k podávání)
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Ačkoliv toto jídlo pochází až od mexických hranic, je oblíbené po celých Spojených státech. Obvykle se vejce podávají dohromady, z jedné pánve, ale odděleným servírováním získáte velice elegantní předkrm.
Postup přípravy
- Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Šunku nakrájejte na kostičky, houby nahrubo, chilli papričku nadrobno.
- V silnostěnné pánvi rozehřejte při střední teplotě máslo a smažte na něm za stálého míchání 2 minuty česnek a šunku. Přidejte houby a chilli papričky a restujte je 5–10 minut, až houby lehce zhnědnou a změknou. Odstavte, vmíchejte smetanu, petržel a oregano. Lehce osolte a opepřete. Směs rozdělte do šesti zapékacích mističek a nechte 10 minut stát, aby se chutě propojily.
- Troubu předehřejte na 190 °C. Uprostřed směsi v mističkách vytvarujte lžící důlek a do každého rozklepněte jedno vejce. Osolte ho a opepřete a pečte v předehřáté troubě 20–25 minut, dokud nejsou bílky upečené.
- Formičky vyjměte, směs posypte strouhaným sýrem a vložte ještě na 5 minut do trouby. Vyjměte a servírujte s česnekovým toustem a pálivou omáčkou.