návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Zapečená vejce s chilli

6 porcí
do 1 hodiny
Zapečená vejce s chilli
Zapečená vejce s chilli Autor: Vejce na 100 způsobů
Zamilujete si je už jen pro ten hřejivý pocit, který vyvolávají. Stejně jako tradiční „chile con huevo“ umí zapečená vejce s chilli vyvolat vzpomínky na dlouhé horké dny prozářené sluncem a ještě delší chladné noci nad nekonečnými pláněmi Texasu.
Reklama

Ačkoliv toto jídlo pochází až od mexických hranic, je oblíbené po celých Spojených státech. Obvykle se vejce podávají dohromady, z jedné pánve, ale odděleným servírováním získáte velice elegantní předkrm.

Článek

Nejlepší snídaně z vajec Foto:

Snídáte vejce? Vyzkoušejte 8 nejlepších receptů

Víkend je ideální chvíle na královskou snídani, kdy si dopřejete i lahůdky, které vyžadují trochu času na přípravu.
Reklama

Postup

  1. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Šunku nakrájejte na kostičky, houby nahrubo, chilli papričku nadrobno.
  2. V silnostěnné pánvi rozehřejte při střední teplotě máslo a smažte na něm za stálého míchání 2 minuty česnek a šunku. Přidejte houby a chilli papričky a restujte je 5–10 minut, až houby lehce zhnědnou a změknou. Odstavte, vmíchejte smetanu, petržel a oregano. Lehce osolte a opepřete. Směs rozdělte do šesti zapékacích mističek a nechte 10 minut stát, aby se chutě propojily.
  3. Troubu předehřejte na 190 °C. Uprostřed směsi v mističkách vytvarujte lžící důlek a do každého rozklepněte jedno vejce. Osolte ho a opepřete a pečte v předehřáté troubě 20–25 minut, dokud nejsou bílky upečené.
  4. Formičky vyjměte, směs posypte strouhaným sýrem a vložte ještě na 5 minut do trouby. Vyjměte a servírujte s česnekovým toustem a pálivou omáčkou.
Reklama

PRIMA TIP: Šunku můžete vyměnit za uzeného lososa a zapečená vejce podávat se směsí listových salátů, s mladým špenátem nebo polníčkem.

Zapečená vejce s chilli  Foto: Zapečená vejce s chilli; foto: Vejce na 100 způsobů

Vejce na sto způsobů

Vejce na 100 způsobů Foto:

Vejce jsou nutričně nedocenitelnou součástí jídelníčku a nezáleží přitom na tom, zda je zařadíte do snídaní, salátů, jestli je máte radši vařená nebo je krájíte a připravujete z nich dresink, mícháte je do horké polévky nebo jsou součástí slaných koláčů a frittat. Vejce jsou zdrojem kvalitní bílkoviny. Vaječný žloutek i bílek jsou bohaté na nejrůznější živiny, přitom se nejedná o příliš drahou surovinu.

Tato kniha vám předkládá 100 zajímavých způsobů, jak vejce připravit, aby vás to nikdy nepřestalo nudit a abyste zazářili před nejednou návštěvou. Vejce natvrdo, naměkko, vejce ztracená i míchaná a mnohá další získají díky této publikaci zcela nový rozměr. Naučíte se je kombinovat do nečekaných kombinací, připravovat z nich pokrmy světové kuchyně, a dokonce z nich míchat i lahodné drinky, které uspějí na každém večírku. Vejce jsou neskutečně variabilní surovinou a o tom se díky této knize přesvědčíte i vy.

Vydalo nakladatelství Omega.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama