Suroviny
- čočka (minimálně 2 hodiny namočená ve vodě) 400 g
- brambory 400 g
- zelí (čerstvé ) 300 g
- šunka (Pražská ) 300 g
- máslo 1 lžíce
- česnek 5 stroužků
- kuřecí vývar 1,2 l
- zakysaná smetana 1 kelímek
- mletý kmín
- ocet 1 lžíce (podle chuti)
- čerstvě namletý pepř (bílý )
- sůl
Postup přípravy
- Brambory nakrájejte na kostičky a zelí nakrájejte na nudličky tak, aby se vešly na lžíci.
- Dejte je do hrnce a zalijte vývarem, přiveďte k varu.
- Do vroucí polévky přidejte propláchnutou, přes noc namočenou čočku a nechte pozvolna vařit.
- Na másle dozlatova orestujte šunku nakrájenou na menší kostičky.
- Jakmile jsou brambory v polévce měkké, přidejte orestovanou šunku, prolisovaný česnek a zakysanou smetanu.
- Polévku dosolte podle chuti, přidejte ocet a ještě nechte chvilku povařit.
TIP: Místo čerstvého zelí můžete použít i kysané, které před vařením pokrájejte a propláchněte. Ocet už pak nepřidávejte.