Najděte si recept
Na co máte chuť?

Výborná polévka s čerstvým zelím a čočkou
Možná jste o ní ještě neslyšeli, ale tato polévka s čerstvým zelím a čočkou se řadí mezi české klasiky! Její podoba se zelňačkou se nedá přehlédnout.
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- čočka (minimálně 2 hodiny namočená ve vodě) 400 g
- brambory 400 g
- čerstvé zelí 300 g
- Pražská šunka 300 g
- máslo 1 lžíce
- česnek 5 stroužků
- kuřecí vývar 1,2 l
- zakysaná smetana 1 kelímek
- sůl, bílý pepř
- mletý kmín
- ocet 1 lžíce (podle chuti)
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Brambory nakrájejte na kostičky a zelí nakrájejte na nudličky tak, aby se vešly na lžíci.
- Dejte je do hrnce a zalijte vývarem, přiveďte k varu.
- Do vroucí polévky přidejte propláchnutou, přes noc namočenou čočku a nechte pozvolna vařit.
- Na másle dozlatova orestujte šunku nakrájenou na menší kostičky.
- Jakmile jsou brambory v polévce měkké, přidejte orestovanou šunku, prolisovaný česnek a zakysanou smetanu.
- Polévku dosolte podle chuti, přidejte ocet a ještě nechte chvilku povařit.
TIP: Místo čerstvého zelí můžete použít i kysané, které před vařením pokrájejte a propláchněte. Ocet už pak nepřidávejte.
Češka z Česka
Na blogu Češka z Česka, který tvoří Jana Krátká, najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v naší zemi, místní suroviny, využití bylin, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska.
Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…
• facebook @ceskazceska.cz
• Instagram @ceskazceska.cz