Na holandskou omáčku
K podávání
Abych to uvedla na pravou míru, přes týden snídám ovesnou kaši slazenou medem nebo sirupem z agáve, pečivo, lučinu, sýr nebo domácí müsli. O víkendu ale rádi vstáváme později a jsou to jediné dva dny, kdy si můžeme dopřát dlouhou a vydatnou snídani. Tenhle víkend jsme strávili u rodičů na jihu Čech. Strýc z vedlejšího stavení chová slepice, které celý den pobíhají po zahradě, a potom snášejí skvělá vejce. A právě na vejce Benedikt jsou čerstvá vejce potřeba. Jedinou komplikací v receptu je holandská omáčka, pokud si ale budete dávat pozor, určitě se vám nesrazí. Já ji na vejce ráda připravuji hustší, aby z žemle tolik nestékala, klasicky má být ale řidší. A pokud recept nevyužijete k vejci, určitě se vám bude hodit teď ve vrcholící sezoně chřestu.
Pokud si dáváte záležet na výjimečné snídani, dejte si záležet i na jejím servírování. Krásný jídelní servis je základem, na kterém dobré jídlo zaručeně vynikne. Pokud se vám líbí to z našeho receptu, v článku zjistíte, jak ho můžete získat:
Článek
Stylový brunch s designovým nádobím od Jamieho Olivera
Chcete s přáteli či rodinou oslavit nějaký významný okamžik? Uspořádejte oslavu u sebe doma a připravte vašim blízkým nezapomenutelnou hostinu. Aby vámi připravené ...
Postup přípravy
- Nejdříve si začněte připravovat omáčku. Smetanu s octem, solí a pepřem nechte přejít varem a následně nechte dobře vystydnout. Máslo rozpusťte a dejte stranou.
- V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody, vřít musí tak akorát, aby se vám ve varu vejce nerozmetalo, až ho tam vhodíte. Do hrnečku rozklepněte vejce, vařečkou v kastrolu udělejte mírný vír a vlijte do něj vejce. Chce to trochu cviku, ale myslím, že třeba napodruhé už to zvládnete s přehledem. Vařte jen 2 minuty, potom vejce vyndejte děrovanou naběračkou a hned hoďte do studené vody, aby se vlastním teplem nedovařilo.
- Na kastrůlek s vodou posaďte mísu, přiveďte pod ním vodu k varu, začněte poctivě šlehat žloutky a smetanovou směs. Plamen ztlumte, mísu čas od času z hrnce sundejte, problém totiž je, že když do mísy zespoda jde příliš tepla, udělají se vám de facto míchaná vajíčka. Šlehejte 4 nebo 5 minut, směs by měla viditelně zhoustnout. Po kouskách zašlehávejte máslo, nakonec ještě dochuťte citronovou šťávou, množství je na vás. Pokud se vám omáčka zdá moc hustá, stačí zředit trochou smetany.
- Všechno dohromady sestavte. Žemle, šunka, vejce, omáčka, pažitka.