Těsto
- hladká mouka 300 g
- máslo 125 g
- voda 100 ml
- sůl
Náplň
- uzený losos 300 g
- kopr
- vejce 2 ks
- smetana (31%) 150 ml
- citronová šťáva (z 1/2 citronu)
- sůl
Postup přípravy
- TĚSTO: Suroviny na těsto zpracujte dohromady a krátce prohněťte. Zabalte ho do fólie, uložte nejméně nahodinu do lednice a teprve poté na moukou posypané pracovní ploše rozválejte těsto na sílu asi půl centimetru.
- Těsto přeneste do máslem vymazané koláčové formy a opatrně vmáčkněte do všech záhybů. Odřízněte přečnívající okraje, dno propíchejte vidličkou, zakryjte pečícím papírem, zasypte drobnými fazolkami, aby se korpus při pečení nehroutil a nevyboulil, a při 180 °C pečte 40 min.
- NÁPLŇ: Z korpusu vysypte fazolky a odstraňte pečící papír. Uzeného lososa nakrájejte na centimetrové kostičky, jarní cibulku na tenké plátky a obojí nasypte na dno koláče. Přidejte nasekaný kopr a zalijte směsí rozšlehaných vajec, smetany a citronové šťávy se špetkou soli. Pečte při 180 ºC dalších 30 minut. Koláč vyjměte z trouby hned, jakmile přestane být prostředek tekutý.