reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Třená bábovka se slaným karamelem
Autor: Pěkně vypečený blog Třená bábovka se slaným karamelem

Třená bábovka se slaným karamelem

Hodnoceno: 0x
Klasická třená bábovka je evergreen české kuchyně. Připravte ji hezky půl napůl světlou a kakaovou a vyzkoušejte karamelový přeliv, povýšíte ji tak na luxusní moučník...
do 2 hodin
1 ks porce

reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 170 °C, formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou. Ve větší míse utřete máslo do pěny, poté přidejte žloutky a cukr. Vše společně utřete. Střídavě přidávejte mléko a mouku, kterou jsem smíchali s práškem do pečiva. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a opatrně vmíchejte do žloutkové směsi.
  2. Těsto na bábovku rozdělte na dvě stejné části, do jedné opatrně vmíchejte kakao se dvěma lžícemi mléka.
  3. Střídavě po troškách nalévejte těsto do každého “chlívečku” ve formě, abyste po upečení docílili barevného efektu, který můžete vidět na fotkách. Bábovku pečte 1 hodinu a 20 minut, půl hodiny před koncem pečení přikryjte bábovku alobalem, aby se nespálila. Čas pečení přizpůsobte zkušenostem s vaší troubou.
  4. Než se bábovka upeče, rozmixujte oříšky na ozdobu a připravte si karamel.
  5. Smetanu a esenci přiveďte k varu a odstavte. Do druhého hrnce dejte cukr a vodu, na mírném plameni vařte, ale pozor: nemíchejte! Cukr s vodou bude lehce probublávat a postupně začne měnit barvu. Jakmile ji bude mít světle hnědou, odstavte ho ze zdroje tepla. Bude to trvat asi 6–8 minut. V této chvíli začněte metličkou vmíchávat připravenou smetanu (buďte opatrní, bude to hodně syčet a bublat). Pokud se začnou tvořit hrudky, míchání zrychlete. Pak přidejte špetku soli a karamel nechte malinko vychladnout. Jakmile je bábovka připravená k podávání, přelijte ji karamelem a zasypte ořechy. Karamel, který zbyde, uchovávejte v lednici maximálně 14 dní.

Třená bábovka se slaným karamelem  Foto:

Třená bábovka se slaným karamelem  Foto: Třená bábovka se slaným karamelem; foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto:

Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

reklama