Suroviny
- polohrubá mouka 350 g
- cukr krupice 200 g
- máslo (změklé) 150 g
- mléko 250 g
- vejce (žloutky a bílky zvlášť) 4 ks
- kypřicí prášek 1 sáček
- kakao 2 lžíce
- mléko 2 lžíce
- máslo (a mouka na vymazání formy)
Na ozdobu
- pekanové ořechy 1 hrst
Slaný karamel
- smetana ke šlehání 245 ml
- vanilkový extrakt 1 lžička
- cukr krupice 220 g
- voda 6 lžic
- mořská sůl
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170 °C, formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou. Ve větší míse utřete máslo do pěny, poté přidejte žloutky a cukr. Vše společně utřete. Střídavě přidávejte mléko a mouku, kterou jsem smíchali s práškem do pečiva. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a opatrně vmíchejte do žloutkové směsi.
- Těsto na bábovku rozdělte na dvě stejné části, do jedné opatrně vmíchejte kakao se dvěma lžícemi mléka.
- Střídavě po troškách nalévejte těsto do každého “chlívečku” ve formě, abyste po upečení docílili barevného efektu, který můžete vidět na fotkách. Bábovku pečte 1 hodinu a 20 minut, půl hodiny před koncem pečení přikryjte bábovku alobalem, aby se nespálila. Čas pečení přizpůsobte zkušenostem s vaší troubou.
- Než se bábovka upeče, rozmixujte oříšky na ozdobu a připravte si karamel.
- Smetanu a esenci přiveďte k varu a odstavte. Do druhého hrnce dejte cukr a vodu, na mírném plameni vařte, ale pozor: nemíchejte! Cukr s vodou bude lehce probublávat a postupně začne měnit barvu. Jakmile ji bude mít světle hnědou, odstavte ho ze zdroje tepla. Bude to trvat asi 6–8 minut. V této chvíli začněte metličkou vmíchávat připravenou smetanu (buďte opatrní, bude to hodně syčet a bublat). Pokud se začnou tvořit hrudky, míchání zrychlete. Pak přidejte špetku soli a karamel nechte malinko vychladnout. Jakmile je bábovka připravená k podávání, přelijte ji karamelem a zasypte ořechy. Karamel, který zbyde, uchovávejte v lednici maximálně 14 dní.