Suroviny
- mix salátu 200 g
- Pecorino 70 g + na posypání
- Česnek 1 stroužek (nebo svazek medvědího česneku)
- dýňová semínka 40 g + na zasypání těstovin
- extra panenský olivový olej 100 ml
- sůl, pepř
- těstoviny, ideálně čerstvé 500 g
- jedlé kvítí – macešky
Nezapomeňte ale semínka nebo ořechy nasucho orestovat, pak nebudou žluknout, a pokud pesto hned nesníte, zalijte ho olivovým olejem v uzavíratelné skleničce, oddálíte na pár dnů růst plísně. Stejně tak listy salátu nebo bylinek musí být před mixováním suché!
Článek
26 výborných receptů na pesto a jídla s pestem
Pesto je báječná věc – koncentrovaná chuť ve skleničce, díky které můžete vylepšit nejen těstoviny, ale i masové pokrmy, polévky nebo si ho namazat na topinky. Přesvědčte...
Postup přípravy
- Mix salátů dejte do mixovací nádoby, jedlé kvítí si dejte stranou.
- Přidejte nastrouhaný sýr, nasekaný česnek a nasucho opražená dýňová semínka. Zalijte olivovým olejem, osolte, opepřete a rozmixujte dohladka. Podle potřeby ještě dochuťte solí nebo pepřem.
- Pokud pesto hned nepoužijete, přendejte ho do zavařovací nádoby, zalijte olejem, uzavřete a v ledničce skladujte maximálně týden.
- Nebo uvařte těstoviny na skus a hotové pesto s nimi smíchejte. Přendejte na talíře, zasypte nastrouhaným pecorinem, dýňovými semínky a ještě zakapejte olejem. Ozdobte jedlými kytičkami, v tomto případě maceškami a podávejte, ideálně venku na zahradě.