Suroviny
- směs listových salátů 200 g
- sýr pecorino 70 g + na posypání
- česnek 1 stroužek (nebo svazek medvědího česneku)
- dýňová semínka 40 g + na zasypání těstovin
- extra virgin olivový olej 100 ml
- těstoviny (ideálně čerstvé) 500 g
- jedlé květy (jedlé kvítí – macešky)
- sůl
- pepř
Nezapomeňte ale semínka nebo ořechy nasucho orestovat, pak nebudou žluknout, a pokud pesto hned nesníte, zalijte ho olivovým olejem v uzavíratelné skleničce, oddálíte na pár dnů růst plísně. Stejně tak listy salátu nebo bylinek musí být před mixováním suché!
Článek
26 výborných receptů na pesto a jídla s pestem
Pesto je báječná věc – koncentrovaná chuť ve skleničce, díky které můžete vylepšit nejen těstoviny, ale i masové pokrmy, polévky nebo si ho namazat na topinky. Přesvědčte...
Postup přípravy
- Mix salátů dejte do mixovací nádoby, jedlé kvítí si dejte stranou.
- Přidejte nastrouhaný sýr, nasekaný česnek a nasucho opražená dýňová semínka. Zalijte olivovým olejem, osolte, opepřete a rozmixujte dohladka. Podle potřeby ještě dochuťte solí nebo pepřem.
- Pokud pesto hned nepoužijete, přendejte ho do zavařovací nádoby, zalijte olejem, uzavřete a v ledničce skladujte maximálně týden.
- Nebo uvařte těstoviny na skus a hotové pesto s nimi smíchejte. Přendejte na talíře, zasypte nastrouhaným pecorinem, dýňovými semínky a ještě zakapejte olejem. Ozdobte jedlými kytičkami, v tomto případě maceškami a podávejte, ideálně venku na zahradě.