Suroviny
- voda 5 hrnků (1,25 l)
- polenta 1 hrnek (155 g)
- máslová dýně (oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na kostičky) 375 g
- růžičková kapusta (nakrájené napůl) 250 g
- olivový olej 3 lžíce
- balzamikový ocet 1 lžíce
- máslo 1 lžíce
- sýr fontina (strouhaný ) 3/4 hrnku (90 g)
- strouhaný parmazán (čerstvě nastrouhaný ) 2 lžíce
- hladkolistá petržel (nasekaná)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Pokud si chcete polentu připravit do zásoby, postupujte podle pokynů uvedených v tomto receptu. Použijte jen 4 hrnky (1 l) vody, nalijte uvařenou polentu do pekáče a uložte ji do lednice. Před podáváním polentu jen ohřejte v troubě nebo ji nakrájejte na trojúhelníčky, potřete olivovým olejem a opečte na pánvi na gril nebo na smažení.
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 230 °C.
- Do velkého hrnce nalejte 5 hrnků (1,25 l) vody, nasypte do ní ½ lžičky soli a přiveďte k varu na vysokou teplotu. Přidejte polentu a směs opět přiveďte k varu. Zmírněte teplotu na nízkou úroveň a za častého míchání vařte polentu na mírném ohni zhruba 40 minut, dokud nezměkne a nebude hladká.
- Mezitím na pečicí plech pokrytý pergamenovým papírem dejte růžičkovou kapustu a rozmačkejte ji. Pokapejte ji olivovým olejem a balzamikovým octem, osolte ji, opepřete a promíchejte. Rozprostřete zeleninu do jedné vrstvy, v polovině pečení ji jednou promíchejte a pečte zhruba 20–25 minut, dokud nezezlátne a nezměkne, ale stále si bude držet svůj tvar a konzistenci. Vyndejte zeleninu z trouby, dejte ji stranou a dodělejte polentu.
- Jakmile polenta změkne, přidejte do ní máslo a sýr a ohřívejte ji, dokud máslo a sýr nezměknou. Přidejte sůl a pepř. Rozdělte polentu do misek, dejte na ni opečenou zeleninou a posypte ji nasekanou petrželkou. Ihned podávejte.