Najděte si recept
Na co máte chuť?

Sýrová polenta s opečenou zeleninou
Pokud si chcete polentu připravit do zásoby, postupujte podle pokynů uvedených v tomto receptu. Použijte jen 4 hrnky (1 l) vody, nalijte uvařenou polentu do pekáče a uložte ji do lednice. Před podáváním polentu jen ohřejte v troubě nebo ji nakrájejte na trojúhelníčky, potřete olivovým olejem a opečte na pánvi na gril nebo na smažení.
Suroviny (4 porce)
- sůl a čerstvě namletý pepř
- Voda 5 hrnků (1,25 l)
- polenta 1 hrnek (155 g)
- oloupaná máslová dýně, zbavená semínek a nakrájená na kostičky 375 g
- růžičkové kapustičky, nakrájené napůl 250 g
- Olivový olej 3 lžíce
- balzamikový ocet 1 lžíce
- Máslo 1 lžíce
- strouhaný sýr Fontina 3/4 hrnku (90 g)
- čerstvě nastrouhaný parmazán 2 lžíce
- hladkolistá petržel, nasekaná
Postup
- Předehřejte troubu na 230 °C.
- Do velkého hrnce nalejte 5 hrnků (1,25 l) vody, nasypte do ní ½ lžičky soli a přiveďte k varu na vysokou teplotu. Přidejte polentu a směs opět přiveďte k varu. Zmírněte teplotu na nízkou úroveň a za častého míchání vařte polentu na mírném ohni zhruba 40 minut, dokud nezměkne a nebude hladká.
- Mezitím na pečicí plech pokrytý pergamenovým papírem dejte růžičkovou kapustu a rozmačkejte ji. Pokapejte ji olivovým olejem a balzamikovým octem, osolte ji, opepřete a promíchejte. Rozprostřete zeleninu do jedné vrstvy, v polovině pečení ji jednou promíchejte a pečte zhruba 20–25 minut, dokud nezezlátne a nezměkne, ale stále si bude držet svůj tvar a konzistenci. Vyndejte zeleninu z trouby, dejte ji stranou a dodělejte polentu.
- Jakmile polenta změkne, přidejte do ní máslo a sýr a ohřívejte ji, dokud máslo a sýr nezměknou. Přidejte sůl a pepř. Rozdělte polentu do misek, dejte na ni opečenou zeleninou a posypte ji nasekanou petrželkou. Ihned podávejte.
Sýrová polenta s opečenou zeleninou; foto: Rychlé večeře pro školáky
Rychlé večeře: pro školáky
Kate McMillan
Tato kniha nabízí recepty na jednoduché, rychlé, přesto vynikající večeře pro kterýkoliv den v týdnu. Výběr receptů jistě potěší všechny věkové kategorie čtenářů.
Každý rodič dětí školou povinných ví, že všední dny jsou hektické a náročné. Sportovní tréninky, hodiny klavíru, domácí úkoly... Na připravení večeře často zbude jen pár minut. Tato kniha je řešením: více než 50 lahodných, výživných a zdravých receptů – a co víc, také, rychlých a snadných na přípravu.
Kate McMillan, profesionální kuchařka a matka tří dětí, ví přímo z první ruky, jak chaotické všední večery mohou být. A proto napsala tuto knihu, do které shromáždila tipy a triky pro jednoduché a zdravé večeře.
Na své si přijdou všichni: zastánci vegetariánského stravování i pořádného kusu masa... A dojde i na sladkou tečku :) Všechny pokrmy připravíte za pár minut, jsou zdravé a vašim dětem dodají potřebné vitamíny, minerály a živiny.
Vydalo nakladatelství Omega