Suroviny
- máslo (+ na vymazání) 150 g
- čokoláda (obsahující 70–80 % kakaa) 100 g
- třtinový cukr 100 g
- vejce 2 ks
- celozrnná špaldová mouka 75 g
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- vlašské ořechy (restované) 65 g
- vlašské ořechy (půlky na ozdobu) 15 ks
- kakao (nebo moučkový cukr na pocukrování)
Postup přípravy
- V receptu jsou použity vlašské ořechy pražené. Pokud spěcháte, můžete na pražení klidně zapomenout. Pokud ne, dejte ořechy na plech do trouby předehřáté na 180 °C nebo horkovzdušné 160 °C a pečte 4–5 minut dozlatova.
- Předehřejte troubu na 180 °C nebo horkovzdušnou na 160 °C. Vymažte nebo vyložte pečicím papírem dortovou formu o průměru 22 cm.
- Rozpusťte pomalu čokoládu v míse nad párou. Voda pod mísou nebo hrncem by neměla úplně vřít a nádoba s čokoládou by se neměla dotýkat vodní hladiny. Poté nechte čokoládu trochu zchladnout.
- Mezitím šlehejte máslo s cukrem, dokud nebude krásně nadýchané a hladké. Postupně všlehejte vejce jedno po druhém. Opatrně vmíchejte lžící prosátou mouku s práškem do pečiva. Nyní můžete vmíchat i čokoládu, vanilkový extrakt a na závěr nasekané ořechy.
- Těsto přesuňte do formy, rovnoměrně rozetřete a ozdobte zbývajícími půlkami ořechů. Pečte 30–35 minut, dokud špejle nevyjde z těsta bez zbytků tekutého těsta. Ale snažte se koláč nepřesušit, konzistence uvnitř by měla zůstat stále vlhká, lepkavá, podobně jako u brownie.
- Nechte pár minut vychladnout a servírujte spolu se zakysanou smetanou, zmrzlinou nebo šlehačkou.