reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Steak s dýňovými noky
Autor: Thinkfood.cz Steak s dýňovými noky

Steak s dýňovými noky

Hodnoceno: 0x
Připravte si noky z pečené dýně a rožněnou hovězí kulatou plec. Noky jsou v podstatě šťouchanice, která je zformovaná do tvaru noků. Kulatá plec je poměrně velký kus hovězího svalu. Po naporcování masa vzniknou krásné, vysoké steaky, které je třeba pěkně propéct...
do 1 hodiny
4 porce

reklama

Postup

  1. Dýni Hokkaido rozpulte. Vydlabejte semena a obě půlky nakrájejte na čtvrtky. Mrkve a petržele oloupejte a nakrájejte je na špalíčky. Palici česneku rozbijte na jednotlivé neoloupané stroužky a jeden za druhým pak trochu rozmáčkněte plochou stranou nože. Všechnu zeleninu vložte do pekáčku, dobře ji osolte hrubou mořskou solí, přidejte špetku pepře, otrhané snítky tymiánu a dobrou dávku olivového oleje. Pekáčem zatřeste, ať se zelenina rovnoměrně okoření. Pekáč přetáhněte dvojitou vrstvou alobalu a dejte zeleninu péct do trouby na 200 stupňů na 30 minut. Do trouby si dejte k dýni také předehřát plech na steaky.
  2. Dýni dejte zhruba 20minutový náskok a pojďte na maso. Steaky o pokojové teplotě rozložte na pracovní desku. Omrkněte je, zda jsou po celé ploše stejně vysoké. Pravděpodobně nebudou. Vyrovnejte maso každého steaku jemnými údery pěstí a pak ho prsty zpět urovnejte a svažte po obvodu provázkem, aby si při pečení uchovalo tvar. Steaky dobře z každé strany opepřete čerstvě namletým pepřem a potřete je olivovým olejem. Rozpalte grilovací pánev a zprudka steaky zatáhněte tak, aby chytly barvu a vzorek pánve. Stačí z každé strany tak 2 minuty.
  3. Dýni vytáhněte, z pekáče sejměte fólii a odložte ho stranou. Vyndejte také nahřátý plech a steaky na něj z pánve přendejte. Kápněte na maso ještě trochu olivového oleje, na každý steak položte větvičku tymiánu a dejte plech s masem do trouby. Snižte teplotu na 190 stupňů a pečte dalších 10–12 minut (záleží na tom, jak propečené maso chcete).
  4. Připravte si hrnec. Mrkve a petržel do něj lžící přendejte. Upečenou dýni také šoupněte do rendlíku. Česnekové stroužky vymačkejte k dýni. Nezapomeňte z pekáčku vyškrábat také výpečky. K zelenině přidejte lžíci másla a cákanec olivového oleje a vše šťouchadlem umačkejte na hrubší kaši.
  5. Z trouby vyndejte maso. Pomocí dvou polévkových lžic tvarujte ze zeleninové šťouchanice noky a pokládejte je rovnou na talíř. Mezi ně pak usaďte steak. Na závěr dozdobte maso kapkou oleje a hrubou solí.

Steak s dýňovými noky Foto: Thinkfood.cz

Steak s dýňovými noky. Foto: Thinkfood.cz

Thinkfood.cz

Když jídlo, tak ThinkFood.cz

ThinkFood.cz je blog o všech skvělých „když“ kolem jídla. Protože nejlepší jsou chvíle, když se něco děje. U sporáku, u stolu, s přáteli.

ThinkFood.cz je blog o jídle, nad kterým přemýšlíte. Vařte, jezte… a přemýšlejte.

ThinkFood na jaře 2013 založila Kateřina Obrazová a pod jejím vedením ho připravuje Idealab. Zajímá nás kvalitní jídlo, suroviny a recepty, ale i širší souvislosti okolo jídla. Přidejte kvalitní design, fotografie a jste tady správně.

reklama