Najděte si recept
Na co máte chuť?

Španělská česneková polévka
Suroviny (4 porce)
- bageta (nebo jiný bílý chléb) 4 krajíčky
- vetší rajčata 4 ks
- Česnek 4 stroužky
- Olej 2 lžíce
- Vejce 4 ks
- strouhaný sýr 50 g
- jemně nasekaná petrželka (raději s hladkými listy) 4 lžíce
- Sůl
- kajenský pepř
Postup
- Plátky bagety nakrájejte na kostičky a nasucho je opečte na pánvi nebo v rozehřáté troubě. Rajčata omyjte a na oblé straně nařízněte do křížku. Přelijte je v misce vroucí vodou, nechte 5 minut stát a poté z nich slupky nožíkem sloupněte. Dužinu nakrájejte na kousky. Česnek oloupejte, rozmáčkněte plochou stranou nože a jemně nasekejte.
- V kastrolu zahřejte olej, ve kterém na mírném ohni a za stálého míchání osmahněte česnek, ale jen tak, aby zůstal ještě zlatavý a přílišným smažením nezhořkl. Přidejte nakrájená rajčata, orestujte je a zalijte 1 litrem horké vody. Osolte, opepřete a vařte mírným varem asi 15 minut.
- Polévku sundejte z ohně a postupně do ní vmíchejte vejce prošlehaná se sýrem. Rozdělte do talířů, ozdobte nasekanou petrželkou a podávejte s opečenými kostičkami bagety.
- Prima tip: Pokud máte rádi polévku hustější, opečte dvojnásobné množství pečiva na oleji rovnou s česnekem a rajčaty a v polévce pak vše společně povařte.
Španělská česneková polévka. Foto: archiv Gurmet
Gurmet – Vaše škola vaření
Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!
V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).