zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Rozmarýnová polentová kaše se zeleninou
Autor: Máma mele vločky Rozmarýnová polentová kaše se zeleninou

Rozmarýnová polentová kaše se zeleninou

Hodnoceno: 0x
Svou vůní připomíná rozmarýn léto a dovolenou, schválně zavřete oči a zhluboka se nadechněte. V kombinaci s pečenou zeleninou a hutnou kukuřičnou kaší, polentou, s kterou se ideálně doplňuje, se podává na jihu – od Itálie přes Chorvatsko až po Černou Horu. Jedno sousto a jste tam.
do 2 hodin
4 porce

reklama

Suroviny (4 porce)

Postup

  1. Troubu předehřejte na 190 °C. Zeleninu očistěte, nakrájejte na větší dílky a v pekáči smíchejte s olejem a solí. Zarovnaná lžička soli zeleninu jemně osolí, jako pro děti, dospělým se nebojte přidat. Pečte doměkka, zhruba 1–1,5 hodiny.
  2. Když je zelenina téměř měkká, uvařte v hrnci vodu. Rozmarýn nasekejte nadrobno. Do vroucí vody vsypte polentu a vařte ji do zhoustnutí. Dle typu polenty to obvykle trvá 2 minuty. Přidejte rozmarýn a ochuťte černou solí. Na závěr vmíchejte máslo, které se postará o krémovou konzistenci. Podávejte s pečenou zeleninou.

PRIMA TIP: Černá sůl je speciální druh vulkanické soli, která není průmyslově upravována. Obsahuje tak přirozené minerály a stopové prvky. Těží se zejména v Indii a Pákistánu a pomáhá při pálení žáhy, regulaci trávení, snižování krevního tlaku i zlepšování zraku. Její chuť je nejpodobnější vejcím, stačí jí jen malé množství.

MÁMA MELE VLOČKY

Máma mele vločky Foto:

Martina Alinče Dvořáková

Zahradní a krajinná architektka se rozhodla postavit výzvě bezlepkového vaření pro manžela Honzu čelem a když na trhu neobjevila žádnou vhodnou bezlepkovou kuchařku pro každý den, začala zkoumat jednotlivé suroviny a jejich kombinace s vědeckou důkladností. Po mnoha experimentech si rodina pochutnala na výborných jídlech bez lepku a často i bez zbytečného cukru či laktózy.

Martina Alinče Dvořáková ráda používá amarant, pohanku, čirok, tapioku, jáhly, ale i rýži či kukuřici a další bezlepkové suroviny, z kterých připravuje pokrmy na každý den a pro všechny příležitosti – od svačin po svátky. Své oblíbené recepty sepsala v kuchařce Máma mele vločky, kterou nafotila Lucie Fenclová. A protože doma moc maso nejedí, z knihy nakonec vypadlo úplně.

Vydává Došel karamel.

 

reklama