Suroviny
- Petržel 5 kořenů
- řapíkatý celer 1 celý kus
- mrkev 5 kořenů
- červená cibule 1 ks
- rýžový olej 2 lžíce
- Sůl 1 lžička
- Voda 400 ml
- čerstvý rozmarýn 1 hrst
- polenta 140 g
- černá sůl podle chuti
- Máslo 1 lžíce
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 °C. Zeleninu očistěte, nakrájejte na větší dílky a v pekáči smíchejte s olejem a solí. Zarovnaná lžička soli zeleninu jemně osolí, jako pro děti, dospělým se nebojte přidat. Pečte doměkka, zhruba 1–1,5 hodiny.
- Když je zelenina téměř měkká, uvařte v hrnci vodu. Rozmarýn nasekejte nadrobno. Do vroucí vody vsypte polentu a vařte ji do zhoustnutí. Dle typu polenty to obvykle trvá 2 minuty. Přidejte rozmarýn a ochuťte černou solí. Na závěr vmíchejte máslo, které se postará o krémovou konzistenci. Podávejte s pečenou zeleninou.