Dobře připravený roastbeef je lahůdka, která se hodí, pokud hostíte více lidí najednou. Není na tom zase nic tak těžkého, pokud maso necháte dostatečně dlouho marinovat, odmění se vám fantastickou chutí. Vyzkoušejte výtečný recept od mladého kuchaře Martina Škody. Nebudete zklamaní, ověřeno redakcí!
Roštěnou očistěte od silné blány. Smíchejte sůl, pepř, bobkový list a kardamon a směs důkladně vetřete do masa. Poté promíchejte také olej s medem, citronovou šťávou, hořčicí a tymiánem a opět roštěnou potřete ze všech stran. Připravené maso nechte při běžné teplotě marinovat minimálně 4 hodiny nebo ještě lépe v lednici přes noc.
Pak roštěnou zprudka opečte ze všech stran na pánvi (pokud je z lednice, nechte maso před opékáním minimálně hodinu rozdýchat na pokojovou teplotu).
Opečenou roštěnou vložte do trouby rozhřáté na 80 ˚C a pečte asi 40 minut (uvnitř masa by měla být teplota max. 55 ˚C). Po upečení počkejte, až roastbeef vychladne a pak jej nakrájejte na tenké plátky.
Pokud chcete podávat roastbeef teplý, odvařte z pekáče i pánve přípečky – mírně je zalijte dobrým vývarem. Omáčku svařte a nakonec zjemněte máslem.
Prima tip: Když maso ještě před marinováním trochu propícháte tenderizérem, bude měkčí a marináda se snáze dostane dovnitř masa.