Suroviny
- rajčata (zralá, nakrájená nahrubo) 800 g
- česnek (nasekaný) 2 stroužky
- zázvor (nasekaný) 2cm kousek
- chilli papričky (čerstvé, zbavené semínek) 2 ks
- rybí omáčka 2 lžíce
- bylinky (čerstvé - tymián, saturejka...)
- červený vinný ocet 1 lžíce
- balzamikový ocet (Kalamáta Papadimitriou) 2 lžíce
- balzamikový krém (Kalamáta Papadimitriou tmavý) 1 lžíce
- třtinový cukr 225 g
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Do mixéru dejte polovinu rajčat, česnek, zázvor, očištěné chilli papričky, čerstvé bylinky a rybí omáčku. Vše rozmixujte dohladka a přendejte do nepřilnavého kastrolu.
- V mixéru umixujte druhou půlku rajčat nahrubo, aby v nich zůstaly kousky. Přidejte je do kastrolu spolu s cukrem, vinným octem a balzamikovým octem i balzamikovým krémem a solí.
- Směs přiveďte k varu a za občasného míchání na mírném ohni nechte probublávat bez pokličky asi hodinu až hodinu a čtvrt, až směs dostatečně zhoustne. Hotový džem přelijte do čistých sklenic, nechte vychladnout a uložte do lednice, kde vydrží až 3 měsíce.