Suroviny
- rajčata (zralá soudkovitá ) 1,5 kg
- cibule 2 ks
- česnek 1 palice
- olivový olej (kvalitní ) 8 lžic
- máslo 2 lžíce
- rajčata (konzervovaná soudkovitá i s nálevem) 450 g
- bazalka (čerstvá, otrhané lístky) 3 hrsti
- tymián (lístky čerstvého ) 1–2 lžičky
- drůbeží vývar (čerstvý )
- oregano (sušené ) 1 lžička
- chilli koření 1/4 lžičky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Článek
22 výtečných receptů na oblíbenou rajčatovou polévku
Ještě stále na zahrádkách dozrávají voňavá rajčata, ale pozim přitom klepe na dveře... Tak co proměnit voňavá rajčata v hrnec hřejivé polévky? Rajčatová polévka je...
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Rajčata podélně rozkrojte napůl a rozložte je na velký plech vyložený papírem na pečení. Cibule rozkrojte na poloviny a pak každou půlku na 4 stejně velké dílky. Přidejte je k rajčatům na plech.
- Z palice česneku odstraňte vnější slupku a ostrým nožem odkrojte svrchní čtvrtinu stroužků. Palici položte na alobal, přidejte 2 lžíce oleje a vše pevně zabalte do alobalu. Balíček rovněž dejte na plech.
- Rajčata a cibuli na plechu zakapejte asi 60 ml oleje, osolte a posypte čerstvě nadrceným pepřem. Rozestřete do stejnoměrné vrstvy a dejte péct na asi 40 až 45 minut.
- Pak rozehřejte ve velkém hrnci máslo na středním stupni. Pak přidejte konzervovaná rajčata, lístky bazalky, tymián, vývar, sušené oregano a chilli. Přidejte upečená rajčata a cibuli spolu se šťávou, kterou pustily.
- Rozbalte upečený česnek, vyloupněte a nahrubo nasekejte 6 až 7 stroužků a přidejte je do hrnce. Podle chuti ještě osolte a opepřete čerstvě nadrceným pepřem. Polévku uveďte do varu a pak bez pokličky vařte na mírném stupni asi 40 minut. Nakonec ji rozmixujte buď úplně dohladka, nebo jí ponechte hrubší konzistence – podle vaší chuti.