Suroviny
- polníček
- červená řepa 1 ks
- dýně Hokkaidó 1/2 ks
- vlašské ořechy
- sýr s modrou plísní
- olivový olej
- redukce z balsamicového octa
- sůl
Postup přípravy
- Nejprve dejte péct červenou řepu. Důkladně omytou, ale neoloupanou ji položte na alobal, osolte ji a pokapejte olivovým olejem a redukcí z balzamikového octa.
- Řepu zabalte do alobalu a položte ji do větší zapékací mísy nebo pekáčku, aby se tam později vešla i nakrájená dýně. Dejte ji péct do trouby na 180 °C doměkka (asi 40 minut).
- Mezitím si nakrájejte umytou dýni na měsíčky, tento typ nemusíte loupat. Asi po 2 minutách pečení řepy k ní přidejte do pekáče i nakrájenou dýni, kterou pokapejte olivovým olejem a osolte.
- Společně pečte ještě asi 20 minut, aby dýně změkla a lehce zezlátla. Upečenou červenou řepu nechte lehce zchladnout, aby se dala oloupat a nakrájet na měsíčky.
- Do mísy dejte salát polníček, na něho nakrájenou červenou řepu a dýni, navrch rozdrobenou nivu a nasekané vlašské ořechy. Nakonec vše pokapejte olivovým olejem, balzamikovou redukcí a osolte.
- Salát ihned podávejte, může být klidně trochu vlažný.