Kroupy připravené podobným způsobem jako italské rizoto jsou prostě báječné. S křupavou kapustou se promění ve vynikajicí podzimní jídlo. Pokud chcete, můžete v základu orestovat ještě kousek uzené slaniny, dodá pokrmu švih :)
4 porce
30 minut
Postup přípravy
Z kapusty odstraňte tuhé stonky a listy nakrájejte na tenké proužky. Nalijte 1,5 litru vařící vody do velkého hrnce, znovu uveďte do varu, vmíchejte kapustu a vařte 2–3 minuty. Sceďte zelí přes cedník do mísy, abyste zachovali vodu z vaření, a nechte je okapat. Kapustu v cedníku propláchněte studenou vodou, aby si zachovala barvu. Dejte zatím stranou a do vody, ve které se vařila kapusta, přidejte kostky zeleninového vývaru.
Ve větším hrnci rozpusťte polovinu másla, přidejte česnek a cibuli a na středním ohni vařte asi 5 minut, dokud nezměkne. Přisypte kroupy a dobře je promíchejte, aby se hezky obalily máslem, potom přilijte 150 ml vývaru. Občas je zamíchejte a vařte, dokud se skoro celý vývar neabsorbuje. Tímhle způsobem přidávejte vývar, občas zamíchejte.
S poslední várkou vývaru přidejte i spařenou kapustu a vařte asi 5 minut, dokud se vývar neabsorbuje a kapusta nezměkne.
Vmíchejte piniové oříšky a natrhané bazalkové lístky, zbývající máslo a většinu sýra. Dochuťte a podávejte horké, posypané zbytkem sýra.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.