Suroviny
- cuketa 3 středně velké nebo 6 malých
- máslo 3 lžíce
- česnek (rozdrcený) 2 stroužky
- mleté maso (běžné nebo drůbeží) 300 g
- houby (nejlépe lesní, nadrobno nakrájené) 1 hrst
- vlašské ořechy (nasekané) 1 hrst
- oregano 1 lžička čerstvého nebo 1/2 lžičky sušeného
- strouhanka
- čedar (nastrouhaný) 1 hrst
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Velkou zapékací formu lehce vymažte máslem.
- Cukety podélně rozpulte. Dužinu vydlabejte, aby u okrajů zůstala asi půlcentimetrová vrstva. Dužinu nadrobno nakrájejte.
- Máslo rozehřejte v hluboké pánvi nebo v kastrolu na středně vysokém plameni. Přidejte česnek a maso. Smažte za stálého promíchávání asi 8 minut, až maso přestane být růžové. Drťte ho vařečkou, aby se nedělaly žmolky. Pak přidejte houby a ořechy a smažte dál, až houby pustí šťávu, trvá to asi 5 minut. Přidejte dužinu cukety a oregano, plamen snižte a směs za promíchávání smažte ještě asi 8 minut, až cuketa zvláční. Sejměte z plamene.
- Do směsi vmíchejte strouhanku podle potřeby a dobře ji osolte a opepřete. Naplňte vydlabané cukety a vložte je do zapékací formy. Posypte sýrem.
- Pečte asi 25 minut, až bude náplň hezky prohřátá a cuketové lodičky zvláční. Podávejte je horké, s čerstvým pečivem.