Suroviny
- vepřová panenka 800 g
- hřebíček 2 ks
- badyán (hvězdička) 1/2 ks
- skořice 1/4 lžičky
- řepkový olej 1 lžíce
- mrkev 2 ks
- pastiňák 2 ks
- česnek 8 stroužků
- sušená šunka 4 plátky
- sušené švestky (bez pecek) 8–12 ks
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
Postup přípravy
- Panenku pečlivě očistěte od blány. Hřebíčky a badyán utlučte v hmoždíři nebo umeltea smíchejte se skořicí, olejem a maso směsí potřete. Nechte chvilku marinovat.
- Mezitím očistěte mrkev, pastináky a překrojte je na poloviny. Do kastrůlku dejte vařit osolenou vodu. Mrkev s pastinákem povařte asi 5 minut ve vroucí vodě, pak je sceďte.
- Marinované maso osolte, obalte sušenou šunkou. Vložte do zapékací misky a obložte ovařenou mrkví s pastinákem, neoloupanými stroužky česneku a sušenými švestkami.
- Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15–20 minut. Panenka by po rozříznutí měla být lehce růžová. Podávejte s bramborami nebo tmavým pečivem.