Suroviny
- celé mandle 200 g
- cukr moučka 160 g
- bílky z čerstvých vajec 5 ks
- špetka soli
Krém
- žloutky 5 ks
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 100 ml + 1 lžíce
- cukr krupice 100 g
- máslo pokojové teploty, nakrájené na kostky 150 g
- čokoládové hobliny na ozdobu
- 2 kulaté dortové formy s pečicím papírem, vymazané máslem
Korpus i krém jsou podobné jako u koláče Daim, který jistě znáte, pokud rádi nakupujete nábytek od švédských výrobců, protože bývá k dostání v jejich supermarketech. Výhodou navíc je, že je přirozeně bezlepkový.
Postup přípravy
- Předehřejte si troubu na 160 °C.
- Mandle v mixéru nasekejte nahrubo a smíchejte s moučkovým cukrem. Bílky se solí ušlehejte do krémového sněhu. Opatrně k němu přisypte mandle s cukrem a zapracujte stěrkou.
- Nalijte do připravených forem a pečte 35–40 minut dozlatova. Po vyndání proveďte špejlový test, opatrně vyndejte a nechte vychladnout.
- Zatím si připravte krém: Žloutky, šlehačku a krupicový cukr smíchejte v kastrolu a za stálého šlehání začněte zahřívat na mírném ohni. Až směs dosáhne bodu varu, hned ji odstavte. V tu chvíli už by směs měla být tak hustá, že když v ní namočíte lžící a prstem přejedete po její zadní straně, v krému zůstane žlábek.
- Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a pak pomalu zašlehejte máslo, dokud krém nebude hladký a lesklý. Asi dvě třetiny použijte, abyste spojili korpusy a zbytek namažte navrch a posypte čokoládovými hoblinami. Podávejte vychlazený.