Suroviny
- mandle (celé ) 200 g
- moučkový cukr 160 g
- bílek (z čerstvých vajec) 5 ks
- sůl špetka
Krém
- žloutek 5 ks
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 100 ml + 1 lžíce
- cukr krupice 100 g
- máslo (pokojové teploty, nakrájené na kostky) 150 g
- čokoláda (čokoládové hobliny na ozdobu)
- forma na dort (kulaté s pečicím papírem, vymazané máslem) 2 ks
Korpus i krém jsou podobné jako u koláče Daim, který jistě znáte, pokud rádi nakupujete nábytek od švédských výrobců, protože bývá k dostání v jejich supermarketech. Výhodou navíc je, že je přirozeně bezlepkový.
Postup přípravy
- Předehřejte si troubu na 160 °C.
- Mandle v mixéru nasekejte nahrubo a smíchejte s moučkovým cukrem. Bílky se solí ušlehejte do krémového sněhu. Opatrně k němu přisypte mandle s cukrem a zapracujte stěrkou.
- Nalijte do připravených forem a pečte 35–40 minut dozlatova. Po vyndání proveďte špejlový test, opatrně vyndejte a nechte vychladnout.
- Zatím si připravte krém: Žloutky, šlehačku a krupicový cukr smíchejte v kastrolu a za stálého šlehání začněte zahřívat na mírném ohni. Až směs dosáhne bodu varu, hned ji odstavte. V tu chvíli už by směs měla být tak hustá, že když v ní namočíte lžící a prstem přejedete po její zadní straně, v krému zůstane žlábek.
- Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a pak pomalu zašlehejte máslo, dokud krém nebude hladký a lesklý. Asi dvě třetiny použijte, abyste spojili korpusy a zbytek namažte navrch a posypte čokoládovými hoblinami. Podávejte vychlazený.