S tímto rychlým a jednoduchým koláčem ze sněhového čokoládového dacquoise nemůžete šlápnout vedle. Lze jej připravit také v bezlepkové podobě, stačí nahradit obyčejnou mouku kvalitní bezlepkovou moukou.
ČOKOLÁDOVÉ DACQUOISE: Troubu předehřejte na 170 °C. Připravte si 4,5 cm vysokou dortovou formu o průměru 18 cm a vyložte ji pečicím papírem.
Elektrickým mixérem se šlehacími metlami na střední výkon vyšlehejte bílky s vinným kamenem na polotuhý sníh. Do něj pak vmíchejte krupicový cukr a ještě minutu šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte zbývající ingredience a promíchejte silikonovou stěrkou.
OVOCNÝ KOMPOT: Všechny přísady smíchejte v rendlíku a na středním plameni přiveďte k mírnému varu. Nechte asi 2 minuty probublávat, pak odstavte a nechte kompot vychladnout.
Čokoládové dacquoise naplňte do cukrářského sáčku s jednoduchým nástavcem velikosti 1,2 cm a stříkejte do dortové formy do výšky 2 cm. Na dacquoise nalijte kompot a rovnoměrně jej rozetřete do stran. U kraje ale nechte zhruba 1 cm suchého korpusu.
Kompot zakryjte další vrstvou dacquoise, která by formu měla zaplnit do výšky asi 3 cm. Zbylé dacquoise můžete ve formě rozetřít i silikonovou stěrkou. Pečte 35–40 minut dozlatova, dokud se na povrchu neudělá pevná kůrčička. Před vyjmutím z formy nechte vychladnout.
Zdroj receptu
Kirsten Tibballs
Knihy Omega
Šéfkuchaři přezdívají Kirsten Tibballs australskou královnou čokolády, protože tuto oblíbenou surovinu dokáže upravit na mnoho různých způsobů, ale vždy překvapivě a lahodně. Kirsten provozuje v Austrálii školu pro domácí kuchaře, a tak umí každý krok podrobně vysvětlit a v momentě, kdy byste si rádi přípravu trochu zjednodušili, vás jemně navede na správný směr. V knize Čokoláda představuje dezerty jednoduché i komplikovanější, které s ní však lehce zvládnete. Dáte si čokoládovou pěnu, sušenky s kokosem a malinami, čokoládový koláč, brownies nebo třeba pralinky?