Suroviny
- třtinový cukr 150 g
- vejce 3 ks
- rum 60 ml
- slunečnicový olej 250 ml (nebo 200 g rozpuštěného másla)
- mléko (rostlinné nebo kravské) 200 ml
- celozrnná špaldová mouka 300 g
- mleté vlašské ořechy 150 g
- máslo (na vymazání formy)
- hrubá mouka (na vysypání formy)
- sůl špetka
Poleva
Článek
12 nejlepších receptů na bábovku
Pokud jste se alespoň jednou odhodlali upéct něco sladkého, je vysoká pravděpodobnost, že to byla právě bábovka. Snad nejtradičnější český moučník je totiž jednoduchý a...
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 180 °C.
- Vejce vyšlehejte s cukrem, postupně vmíchejte olej, mléko a rum. Do vzniklé směsi zapracujte mleté ořechy, mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Vypracujte hladké těsto.
- Formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Formy na bábovičky naplňte asi do 3/4, při pečení těsto nabude. Pečte 30 minut. Pokud se rozhodnete těsto vlít do klasické formy, pečte bábovku 45 minut.
- Mezitím si připravte polevu. Nad vodní lázní nechte rozpustit čokoládu s jednou lžící másla.
- Po upečení bábovičky vyklopte a naskládejte na mřížku. Každou bábovičku polijte čokoládou a zasypte rozdrcenými mrazem sušenými malinami.