Na čokoládový korpus
- čokoládová poleva (z hořké čokolády) 150 g
- kukuřičné lupínky 120 g
Na krém
- želatina 6 plátků
- tvaroh 600 g
- citronová šťáva (z 1 bio citronu)
- citronová kůra (z 1 bio citronu)
- cukr 50 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- šlehačka 200 ml
- jahody 125 g
- borůvky 125 g
Kromě toho
- cukr 100 g
- loupané mandle
- jahody
- borůvky
Postup přípravy
- Polevu nařezejte na kousky a v misce ji nad horkou lázní rozpusťte. Nechte ji trochu zchladnout. Dno pečicí formy (26 cm v průměru) vyložte pečicím papírem, posypte ho kukuřičnými lupínky a přes ně přelijte čokoládu. Pak ji dejte asi na 1 hodinu do lednice odležet.
- Želatinu namočte na 5 minut do studené vody. Promíchejte tvaroh s citronovou kůrou, šťávou, cukrem a vanilinovým cukrem. Dvě lžíce ze směsi odeberte do malého kastrůlku a za stálého míchání ohřejte. Vyždímejte želatinu, nechejte ji rozpustit v ohřátém krému a pak vše plynule vmíchejte do zbývající tvarohové směsi.
- Šlehačku vyšlehejte dotuha a vmíchejte do krému. Jahody a borůvky omyjte, očistěte, trochu pokrájejte a vmíchejte do tvarohového krému. Ten pak vylijte na zchlazený korpus ve formě, uhlaďte a nechejte v lednici 2–3 hodiny odpočívat.
- Nechejte na pánvi zkaramelizovat cukr do světle hněda. Mandle lehce potřete olejem na hliníkové fólii, přelijte karamelem a nechte ztuhnout.
- Karamel s mandlemi nalámejte na malé kousky, dort opatrně přendejte z formy na dortový talíř. Posypte karamelem a ozdobte jahodami a borůvkami.