Suroviny
- lilek 2 ks
- cibule 1 ks
- bazalka 1 svazek
- mozzarella 400 g
- sugo pomodoro 4 naběračky
- strouhaný parmazán
- mouka (na obalování)
- arašídový olej (na smažení)
- cukr 1 špetka
- extra virgin olivový olej
- sůl
Postup přípravy
- Lilek nakrájíme na kolečka, nasolíme a necháme jej „vypotit“. V kastrůlku na olivovém oleji osmažíme najemno nakrájenou cibulku. V jejích šlépějích následuje sugo pomodoro nebo rajčatové pyré, dále špetka cukru a soli. Omáčku necháme prohřát a poté ji stáhneme z ohně.
- Z lilků papírovou kuchyňskou utěrkou otřeme vodu, zlehka je obalíme v mouce a ponoříme do rozpáleného oleje na pánvičce. Emanuele doporučuje: „Víte, jak lpím na panenském olivovém oleji, ale pro tento případ dávám přednost arašídovému. Je tak delikátní, že nemění chuť jídla, které na něm připravujete.“
- Začneme s grandiózní stavbou. Do gratinovací misky skládáme jednotlivé vrstvy – rajčatovou omáčku, plátky restovaného lilku, na kolečka nakrájenou mozzarellu a strouhaný parmezán. Po třetím až čtvrtém patře našeho kulinářského architektonického dílka můžeme jít do finále.
- V poslední vrstvě – po položení rajčatové omáčky a plátků lilku – vynecháme mozzarellu a povrch jen bohatě zasypeme nastrouhaným parmezánem, asi jako když se zčistajasna spustí sněhová bouře. Misku svěříme troubě předehřáté na 180 °C na dobu 20 minut. Zapečený lilek servírujeme v příčných řezech stejně jako lasagne.