návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Mandlové linecké ne-cukr-oví

Hodnoceno: 0x
40 "oček" porcí
do 1 hodiny
Mandlové linecké ne-cukr-oví
Autor: ZÁSADNĚ ZDRAVĚ Mandlové linecké ne-cukr-oví
Vyzkoušejte letos o Vánocích tak trochu jiné linecké cukroví! :) Je o hodně zdravější než klasika a přesto je chuťově naprosto vynikajicí!

Tipy od Jany z blogu Zásadně zdravě, která tento báječný recept vymyslela:

Část tuku (másla) jsem v receptu nahradila obsaženým podílem tuku v mandlové mouce (v drcených mandlích) a klasickou mouku jsem vyměnila za špaldovou a mleté vločky. Mandlovou mouku používám buďto takovou, kterou si sama z mandlí namelu, anebo s vyšším obsahem tuku, jako třeba tuhle. Mandlové mouky koupíte totiž různé, s vyšším i nižším obsahem tuku – kolem 50 % nebo 10 % – a to je pak dost rozdíl. Pokud použijete mandlovku s nízkým obsahem tuku, másla krapet přidejte, ať zachováte pojivost. Místo cukru jsem přidala svůj oblíbený javorový sirup. A vajíčka i mléko jsem vynechala úplně, nebylo jich třeba. Máslo, tuk v mandlové mouce a javorový sirup drží těsto dohromady bezvadně!

Postup

  1. Z uvedeného množství upečete dva plechy, tudíž 40 „oček“.
  2. Na kuchyňské lince nechte povolit máslo. Namelte vločky na mouku.
  3. Nastrouhejte čerstvou kůru z citronu. Smíchejte všechny suché ingredience: mandlovou mouku, namleté vločky, špaldovou mouku a špetku soli.
  4. V robotu směs smíchejte s povoleným máslem, javorovým sirupem a čerstvou citronovou kůrou. Uhnětené těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho přes noc uležet v lednici.
  5. Uřízněte si dostatečně velký kus fólie a těsto do ní zabalte jako velký bonbón. Anebo salám.
  6. Druhý den těsto rozdělte napůl a rukama prohněťte, aby povolilo a dobře se s ním pracovalo. Na pracovní desku položte arch pečicího papíru, těsto na něm (zcela) zakryjte druhým pečicím papírem a vyválejte ho na tloušťku asi 3 mm – snažte se válet rovnoměrně.
  7. Pokud bude někde tenké moc a jinde příliš vysoké, bude se nepravidelně péct a můžete nějaké kousky snadno připálit. Vykrajujte nejprve kousky s okýnkem.
  8. Zbytky po vykrojení splácejte pokaždé dohromady, vyválejte placku znovu a dál vykrajujte, dokud vám nedojde těsto. To stejné opakujte s druhou polovinou těsta a vykrájejte spodky lineckých bez okýnka.
  9. Plechy vyložené pečicím papírem pečte na střídačku v předehřáté troubě na 170 °C 3–7 minut podle tloušťky těsta. Tohle moje cukroví se peče ohromně rychle, tak buďte ve vlastním zájmu blízko trouby. ;)
  10. Linecké nechte vychladnout a ideálně druhý den je hojně namažte marmeládou podle chuti. Tak, aby vám uprostřed vylezla z okýnka skoro ven. Dělám to tak, že dávám víc džemu doprostřed a míň do krajů, abych neměla cukroví opatlané. 

Mandlové linecké ne-cukr-oví 2 Foto: Mandlové linecké ne-cukr-oví; foto: ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Kdo je ta nutriční gastronomka ze "ZÁSADNĚ ZDRAVĚ"? 

ZÁSADNĚ ZDRAVĚ Foto:

Jmenuju se Jana a svoje povolání jsem si vymyslela. Jsem výživářka, kuchařka a cestovatelka, takže něco jako šampón 3v1, akorát s tím rozdílem, že propojení nutričního poradenství, gastronomie a cestování vážně skvěle funguje. Moje práce je můj život a splněný sen.

Svým projektem se snažím lidi inspirovat ke zdravému životnímu stylu bez dogmat a demagogie, které tak trochu cloumají všemi výživovými trendy i světem kolem nás. U mě na webu www.zasadnezdrave.cz najdete lákavé exotické a domácí recepty, kulinářské tipy a triky, deníky z mých cest, i objektivní články o výživě, které apelují na zdravý selský rozum každého z nás.

Uložit