Suroviny
- strouhaný kokos (jemně nastrouhaný) 1 hrnek
- kešu 1 hrnek
- mandlová mouka ( nebo mleté mandle) 1 hrnek
- skořice 1 lžíce
- máslo (kvalitní) 100 g
Náplň
- mletý mák 200 g
- kokosové mléko 200 ml
- máslo 1 lžíce
- citronová šťáva ( z 1/2 citronu)
- tučný tvaroh ( nebo zakysaná smetana) 250 g
- vanilkový extrakt
- vejce 1 ks
- skořice 1 lžíce
- stévie (podle chuti)
Článek
Voňavé a lahodné jablečné koláče, to pravé k odpolednímu mlsání
Variant pro jablečný koláč je nespočet. Můžete ho zkombinovat s jiným ovocem, přidat skořici či jiné koření, ani trochou ořechů nepohrdne. S jablečnými plátky se dají...
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 160 °C. V mixéru rozmixujte kešu (případně i mandle).
- Rozmixované ořechy smíchejte s kokosem a skořicí. Vzniklou směs smíchejte se změklým máslem a vytvořte těsto.
- To pak rozprostřete na dno a okraje nádoby na koláč o průměru 23 cm (dno vyložené papírem na pečení) a pečte v troubě okolo 15 minut, dokud korpus nezezlátne.
- Poté nechte vychladnout. Teplotu v troubě zvedněte na 175 °C. Do nádoby mixéru vložte mák, kokosové mléko, máslo, citron, tvaroh, vanilku, skořici, (popř. i stévii) a vše společně mixujte, dokud vám nevznikne hladká směs.
- Směs ochutnejte, případně dochuťte vanilkou, skořicí nebo citronem (popř. doslaďte stévií), přidejte vejce a bílek a znovu promixujte.
- Hotovou směs vlijte na vychladlé těsto a vložte opět do trouby. Pečte při 175 °C po dobu 30–45 minut (dokud náplň neztuhne). Dort nechte vychladnout a poté vložte alespoň na 1,5 hod. do lednice.