Suroviny
- hladká mouka 500 g
- mléko 1 hrnek
- meruňky (vypeckované, rozpůlené) 20 ks
- sůl
Posypání
- strouhanka 100 g
- lískové ořechy (jemně namleté nebo nasekané) 100 g
- cukr krystal 4 lžíce
- máslo (rozpuštěné) 100 g
Postup přípravy
- V hluboké míse smíchejte mouku se špetkou soli. Přilijte horké mléko a vypracujte tvárné těsto. Začněte vařečkou a po chvilce pokračujte v hnětení těsta rukou. Pokud se těsto bude příliš lepit, přisypte mouku, ke drolivému těstu přilijte trošku horkého mléka.
- Ještě teplé těsto rozválejte na placku a rozkrájejte ji nožem na čtverečky. Na každý čtvereček položte půlku meruňky řezem na těsto a zabalte ji do těsta. Knedlíky v dlani neválejte, ale zmáčkněte, aby držely pohromadě a byly bez děr. Vařte je v osolené vodě asi 8 minut, dokud nevyplavou, poté je z vody vyjměte.
- POSYPÁNÍ: Zatímco se knedlíky vaří, opražte nasucho na pánvi strouhanku a ořechy. Až začnou vonět, přidejte cukr a máslo. Zahřívejte tak dlouho, až začne cukr karamelizovat. Poté odstavte.
- Knedlíky nasypte do pánve a trošku s ní zatřeste, aby se obalily strouhankovo-ořechovou směsí ze všech stran, nebo je strouhankou posypte až na talíři. Servírujte ihned.
- PRIMA TIP: Zasypala vás lavina meruněk? Připravte si ke knedlíkům i meruňkovou omáčku. Meruňky oslaďte, podlijte troškou vody a duste, dokud se nerozvaří. Nakonec je zahustěte škrobovou moučkou rozmíchanou ve vodě.