Suroviny
- středně velké lilky nakrájené na kolečka asi 2,5 cm 3 ks
- Olivový olej 200 ml
- Česnek 8 velkých nebo 16 malých stroužků
- čerstvá citronová šťáva 1,5 lžičky
- Řecký jogurt 250 ml
- česnek nakrájený na tenké plátky 7 velkých stroužků
- červené chilli papričky nakrájené na šikmá kolečka 3 ks
- kopr, propláchnutý, jen otrhané lístky 1 hrst
- bazalka, propláchnutá, jen otrhané lístky 1 hrst
- estragon, propláchnutý, jen otrhané lístky 1 hrst
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 250 °C. Asi 50 ml oleje rozlijte po dně ploché formy nebo velkého talíře. Kolečka lilku důkladně osolte a opepřete a pak z obou stran namočte do oleje. Pracujte rychle, aby lilky nenasákly moc oleje a zbylo vám na všechny plátky.
- Dva plechy vyložte papírem na pečení a rozložte na ně plátky lilku. Pečte, až budou zaltohnědé a úplně vláčné, trvá to asi 30 minut. Vyndejte z trouby a dejte stranou.
- Česnek rozmixujte se špetkou soli, citronovou šťávou a pár lžícemi jogurtu, až vznikne hrubší pasta. Přesuňte ji do misky, promíchejte se zbylým jogurtem a dejte do ledničky.
- Zbylý olej rozehřejte na vysokém stupni. Vsypte plátky česneku a chilli papričky a snižte plamen. Smažte za občasného promíchání asi 5 minut, až budou plátky česneku zlatohnědé a chilli paprička křupavá. Děrovanou naběračkou je přesuňte na talíř vyložený kuchyňským papírem. Ochucený olej uchovejte.
- Před podáváním naaranžujte plátky lilku na tác, zakapejte jogurtem a posypte osmaženými plátky česneku a chilli papričky. Posypte čerstvými bylinkami a zakapejte trochou ochuceného oleje.