Suroviny
- polohrubá mouka 500 g
- mléko 250 ml
- máslo 100 g
- žloutek 2 ks
- moučkový cukr 100 g
- droždí 30 g
- čerstvé švestky 30 ks
- cukr (na posypání)
- skořice (na posypání)
Postup přípravy
- Nejprve připravte kvásek. Rozdrobte droždí do misky, posypte lžičkou moučkového cukru a promíchejte. Přidejte dvě lžíce mouky, 100 ml vlažného mléka a opět promíchejte. Zaprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout.
- Mouku promíchejte se špetkou soli a zbylým cukrem. Uprostřed udělejte důlek a přidejte do něj vykynutý kvásek. Do zbylého mléka rozšlehejte žloutky a přidejte je k mouce s kváskem. Jako poslední vlijte 50 g rozpuštěného másla a pomocí vařečky zaděleje těsto. Je hotové, jakmile se na povrchu tvoří bublinky a přestane být lepivé. Odložte na teplé místo a nechejte 20 až 30 minut kynout.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vykynuté těsto rozválejte na tloušťku asi 1,5 cm a rozkrájejte na čtverce o straně asi 7 cm. Na každý dejte dvě půlky švestek (řezem nahoru). Posypte je skořicí a cukrem a přiklopte dvěma půlkami švestek.
- Protilehlé konce těsta spojte, důkladně slepte a vytvarujte buchty. Ze všech stran je potřete rozpuštěným máslem a všechny vyskládejte do vymazaného pekáčku. Buchty pečte asi půl hodiny při 180 ˚C dozlatova. Před podáváním pocukrujte.