Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Květákový koláč s ořechy a citronovým krémem

8–12 porcí
do 2 hodin
Květákový koláč s ořechy a citronovým krémem
Květákový koláč s ořechy a citronovým krémem Autor: Good Mood Spoon
Originální slaný koláč z květáku vás překvapí netradičním spojením chutí. Díky předpečení získá květák neuvěřitelně lahodnou oříškovou chuť a ve spojení s kořeněným citronovým krémem vytvoří neodolatelnou lahůdku.
Reklama

Suroviny (8–12 porcí)

Citronový krém:

Reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Květák rozdělte na menší růžice, dobře omyjte, nechte okapat a smíchejte s dvěma lžícemi oleje a půl lžičkou soli. Rozvrstvěte na plech s pečicím papírem a šoupněte do trouby přibližně na 20 minut, dokud květák není měkký a nezačíná zlátnou na okrajích. Příležitostně promíchejte, aby se pekl hezky rovnoměrně.
  2. Zatímco se peče květák, připravte těsto: vlašáky, vločky, prášek do pečiva, sůl a trochu černého pepře dobře promixujte, dokud celá směs nebude vypadat jako jemná krupička. Přemístěte směs do větší mísy, přidejte prosátou mouku a promíchejte. Nakonec přidejte tekutou složku po lžících (olej i rostlinné mléko) a dobře zpracujte vařečkou i rukama. Vzniklé těsto můžete následně vyválet (ideálně mezi potravinovou fólií) a přenést do formy, nebo po kouscích trhat a do formy ho jednoduše vmačkat. Poté ho propíchejte vidličkou. Teplotu v troubě snižte na 180 °C, vytáhněte květák a místo něj tam šoupněte těsto. Péct se bude 15 minut.
  3. Zatímco se těsto předpéká, připravte citronovou náplň. V pánvi na oleji opékejte nasekanou cibulku, dokud nezačne vonět a lehce zlátnout, poté přidejte i česnek, snižte plamen a opékejte ještě pár minut. Osolte, přidejte kurkumu a finálně prohřejte. Obsah pánve přemístěte do mixéru, přidejte 1/4 pečeného květáku, citronovou šťávu, rostlinné mléko a trochu pepře. Vymixujte dohladka.
  4. Kompletujte koláč: na předpečený korpus rozetřete citronový krém a do kruhů naaranžujte zbylé květákové růžičky. Celému dílu dopřejte finální pobyt v troubě, a to po dobu přibližně 30 minut ale kontrolujte! Před podáváním nechte alespoň 20 minut chladnout, nakonec ještě zakápněte citronovou šťávou a ozdobte petrželkou.
Reklama

Květákový koláč s ořechy a citronovým krémem Foto: Good Mood Spoon

Květákový koláč s ořechy a citronovým krémem. Foto: Good Mood Spoon

Good Moon SpoonTa nejlepší lžička!

GOOD MOOD SPOON je blog o čistě rostlinném vaření, který ukazuje, že veganská strava je rozmanitá, chuťově skvělá a na pohled krásná. Píše, fotí i vaří Daniela Pešová, studentka medicíny, kterou přátelé stále přemlouvají, aby si namísto ordinace otevřela kavárnu. Recepty snadné i náročnější, ze surovin základních i těch, které jste možná dosud neznali, vždy sezonní a zdravé.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama