Najděte si recept
Na co máte chuť?

Květáková polévka s kešu oříšky
Suroviny (8 porcí)
- kešu ořechy 100 g
- květák 1 ks
- přepuštěné máslo 2 lžíce
- čerstvý zázvor 2 plátky
- zeleninový bio bujon 2 kostky
- voda 2 litry
- citronová šťáva 2 lžíce
- kurkuma 1/2 lžičky
- sušená majoránka 2 lžičky
- muškátový oříšek 1 lžička
- nerafinovaná sůl
- čerstvě namletý barevný pepř
- hladkolistá petržel, nasekaná 1 hrst
Postup
- Kešu ořechy předem na 3 hodiny namočte (klidně i přes noc).
- Květák omyjte a rozdrobte ho na větší růžičky. Do rozehřátého hrnce přidejte přepuštěné máslo. Květák krátce na přepuštěném másle orestujte. Přidejte plátky zázvoru a rozdrobte bio bujón. Zalijte vodou a nechte probublávat doměkka.
- Jakmile je květák téměř rozvařený, přidejte šťávu z citronu. Přisypte kurkumu a namočené kešu oříšky bez vody a nechte krátce probublávat.
- Ponorným mixérem rozmixujte na jemný krém. Dochuťte majoránkou a muškátovým oříškem. Podle chuti osolte a opepřete.
- Servírujte posypané nasekanou petrželkou.
PRIMA TIP: Nemáte-li po ruce kešu oříšky, nevadí. I bez nich je květáková polévka výborná, jen přidejte trochu kokosového mléka. Do polévky se jako zavářka skvěle hodí například nafermentovaná pohanka. Stačí ji do hotové polévky jen přidat a ohřát. Polévka bez bílkovin méně sytí, takže je vhodná jako předkrm před hlavním jídlem.
Dej tělu šanci
Autorka – mikrobioložka a odbornice na výživu – podává vysvětlení funkčního metabolismu a návod, jak dosáhnout hormonální rovnováhy (jak jíst pro zdravou hormonální odezvu), která je základem trvalé štíhlosti a opravdového zdraví. Propojuje tradiční čínskou medicínu s poznatky moderní západní dietologie a biologie. Přináší zároveň nový způsob vaření, který je postavený na přípravě pokrmů s harmonizačním účinkem. Přes 60 originálních tzv. pětielementových receptů pokrývá všechna roční období, od snídaně po večeře, od polévek po dezerty. Nechybí ani základní recepty na domácí kváskový chléb, rostlinná mléka či zdravé domácí fermentované nápoje (kefíry) a postupy pro fermentaci obilnin a luštěnin.
Vydává nakladatelství Smart Press.