Suroviny
- kešu 100 g
- květák 1 ks
- přepuštěné máslo 2 lžíce
- zázvor (čerstvý ) 2 plátky
- zeleninový bujón (bio ) 2 kostky
- voda 2 litry
- citronová šťáva 2 lžíce
- kurkuma 1/2 lžičky
- majoránka (sušená ) 2 lžičky
- muškátový oříšek 1 lžička
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 hrst
- sůl (nerafinovaná )
- čerstvě namletý pepř (barevný )
Postup přípravy
- Kešu ořechy předem na 3 hodiny namočte (klidně i přes noc).
- Květák omyjte a rozdrobte ho na větší růžičky. Do rozehřátého hrnce přidejte přepuštěné máslo. Květák krátce na přepuštěném másle orestujte. Přidejte plátky zázvoru a rozdrobte bio bujón. Zalijte vodou a nechte probublávat doměkka.
- Jakmile je květák téměř rozvařený, přidejte šťávu z citronu. Přisypte kurkumu a namočené kešu oříšky bez vody a nechte krátce probublávat.
- Ponorným mixérem rozmixujte na jemný krém. Dochuťte majoránkou a muškátovým oříškem. Podle chuti osolte a opepřete.
- Servírujte posypané nasekanou petrželkou.
PRIMA TIP: Nemáte-li po ruce kešu oříšky, nevadí. I bez nich je květáková polévka výborná, jen přidejte trochu kokosového mléka. Do polévky se jako zavářka skvěle hodí například nafermentovaná pohanka. Stačí ji do hotové polévky jen přidat a ohřát. Polévka bez bílkovin méně sytí, takže je vhodná jako předkrm před hlavním jídlem.