Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kuře s paprikou, olivami a šunkou
Silně chmelený dark ale může někomu připadat jako nezvyklá volba, nicméně úžasně doplní výraznou chuť šunky, oliv a papriky. Chutě tohoto pokrmu se lépe rozvinou, necháte-li ho trochu vychladnout, chci tím říct, že bude chutnat ještě lépe, když ho nebudete jíst úplně vařící. A naopak, chutě dark alu získají na intenzitě, když ho nebudete podávat příliš vychlazený.
Suroviny (4–6 porce)
- zralá rajčata 4 ks
- stehenní kuřecí řízky 8 ks
- Olivový olej 60 ml
- cibule, nakrájená na tenké klínky 2 ks
- česnek nasekaný 6 stroužků
- šunka na plátky 100 g
- zelená paprika, pokrájená nahrubo 1 ks
- červená paprika, pokrájená nahrubo 1 ks
- mletá uzená paprika 2 lžičky
- zelené olivy 90 g
- černé španělské olivy 90 g
- hladkolistá petržel 1 malá hrst
- čerstvý chléb s křupavou kůrkou k podávání
Postup
- Malým ostrým nožíkem vykrojte tvrdé lůžko stopky u každého rajčete. Na opačné straně křížem jemně nařízněte slupku. Vložte rajčata do misky a zalijte je vroucí vodou. Nechte je tam asi jednu minutu, pak propláchněte studenou vodou. Oloupejte rajčata a překrojte je napůl. Odstraňte semínka a dužinu pokrájejte.
- Okořeňte kuřecí maso solí a čerstvě mletým černým pepřem. Na středně velkém plameni rozehřejte olej v pánvi se silným dnem. Opékejte kuře 2–3 minuty z každé strany, dokud maso nezezlátne. Přesuňte ho stranou na talíř.
- Do pánve dejte cibuli, česnek, šunku a papriky, promíchejte, aby se rozdělily klínky cibule. Ztlumte nepatrně plamen, přiklopte a nechte 10 minut dusit, občas obsah pánve zamíchejte. Přidejte oloupaná rajčata, opět zaklopte a vařte dalších 5 minut.
- Vraťte kuřecí maso do pánve a promíchejte, aby se ze všech stran obalilo omáčkou. Vmíchejte uzenou papriku. Přiklopte pokličkou a duste dalších 10 minut, než bude kuřecí maso dostatečně hotové.
- Vmíchejte do směsi olivy a petrželku. Provařte pár minut, aby se olivy prohřály. Podávejte teplé s křupavým chlebem.
Kuře s paprikou, olivami a šunkou; foto: Jídlo + pivo
Jídlo + Pivo: Výborné jídlo k pivu
Ross Dobson
Více než 80 chutných receptů mezinárodní kuchyně od populárního autora kuchařek Rosse Dobsona. K těmto originálním receptům naplněným chutí a vůní je vhodné pivo. Kniha je napsána nenapodobitelným ironickým a zábavným stylem.
Autor knihu uvádí předmluvou, ve které čtenáře seznámí se zásadami spojení konkrétního jídla s pivem. A dále již následují kapitoly o potravinách, které se k sobě navzájem hodí: drůbeží a králičí maso; hovězí, vepřové a skopové maso; ryby a plody moře; rýže a nudle. U každého receptu je tip na značku piva, které může tyto výborné pokrmy doplnit.
Vydalo nakladatelství Omega.