Suroviny
- máslo 90 g
- cukr krupice 70 g
- vejce 1 ks
- vanilkový extrakt 1 lžička
- polohrubá mouka 270 g
Náplň
- mascarpone 500 g
- jahody 300 g
- moučkový cukr 150 g
- kukuřičný škrob 40 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
Postup přípravy
- Těsto: Troubu rozpalte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).
- Povolené máslo utřete s cukrem a následně vmíchejte i vejce a vanilkový extrakt. Potom přisypejte mouku a vypracujte těsto podobné lineckému. Pokud bylo použito menší vejce, je možné, že se bude těsto drobit. Stačí k těstu přidat lžíci studené vody a zapracovat.
- Těsto vmačkejte do koláčové formy (27 cm v průměru) na dno i okraje, vyložte pečicím papírem, zasypejte fazolemi (nebo pečícími kameny) a dejte do vyhřáté trouby na 15 minut.
- Náplň: Jahody, půlku cukru a škrob rozmixujte dohladka.
- Vychlazené mascarpone vyšlehejte na nižší otáčky s druhou půlkou cukru a následně zašlehejte jahodovou směs.
- Předpečený korpus po 15 minutách z trouby vyndejte, odstraňte zátěž (fazole/kameny) a pečicí papír a případné bubliny propíchněte vidličkou. Na korpus nalijte náplň a koláč vraťte do trouby. Pečte dalších 30 minut. Poté by měla být náplň ztuhlá, ale stále by se měla lehce klepat.
- Koláč nechte asi dvě hodiny chladnout na mřížce a následně vložte aspoň na hodinu do lednice. Podávejte zdobené čerstvými jahodami.