Čerstvý bulvový fenykl okouzlí i ty, kteří si na fenyklovou chuť nepotrpí. Je velmi jemný, lehce nasládlý a přitom svěže křupavý. V této karamelizované formě vás jistě mile překvapí. Můžete ho použít jako předkrm nebo přílohu.
Fenykl omyjte, ořízněte konce stonků, zelené výrůstky ve středu (schovejte si je na pozdější ozdobení), bulvu zespoda, ale jen pár milimetrů, aby se vám při vaření nerozpadl. Rozřízněte ho celý podélně.
Teď je třeba ho 10 minut nechat zjemnit v páře. Můžete použít ricecooker nebo třeba síto v hrnci nad vroucí vodou.
V širší pánvi nechte rozpustit máslo se lžící cukru, až začne pěnit, míchejte až se cukr rozpustí. Položte fenykl na pánev řezem dolů a cca 5 minut nechte při silnějším výkonu zhnědnout, pak otočte a to samé z druhé strany.
Smíchejte mošt, ocet, sůl a přilijte do pánve, přiklopte a nechte táhnout řezem nahoru. Po 20 minutách fenykl otočte a tentokrát bez poklice dalších 20–25 minut jemně vařte. Ke konci už kontrolujte, ať ho nepřipálíte, pokud už je měkký a stále vám zbývá dost řídké šťávy, zesilte plamen, trochu fenyklem v pánvi pohazujte a šťávu zredukujte.