Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kapustový nákyp se šunkou
Kapustový nákyp můžete také připravit s těstovinami. Stačí vynechat toastový chléb a kapustovou hmotu smíchat s uvařenými flíčky nebo vrtulkami (fusilli).
do 1,5 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- kapusta 1 hlávka
- Vejce 3 ks
- Máslo 50 g
- parmazán 30 g
- celozrnný toastový chléb 2 plátky
- Zakysaná smetana 2 lžíce
- Šunka 100 g
- čerstvě mletý pepř
- Sůl
- Strouhanka
Na ozdobení:
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a listy kapusty v ní vařte asi 5 minut. Pak je vyndejte a zchlaďte ve studené vodě. Nechte okapat a teprve poté nakrájejte. Vezměte vhodnou zapékací formu, vymažte ji troškou másla a vysypte strouhankou.
- Rozklepněte všechna 3 vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozetřete se zbytkem másla a špetkou soli. Přidejte parmazán, rozdrobený toastový chléb a zakysanou smetanu. Šunku nakrájejte na nudličky a vmíchejte ji do žloutkové směsi společně s nakrájenou kapustou a špetkou pepře.
- Bílky vyšlehejte na tuhý sníh. Lehce smíchejte s kapustovou směsí. Poté rozetřete do připravené zapékací mísy a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 35–40 minut. Porce nákypu na talíři doplňte lžící zakysané smetany.
Kapustový nákyp se šunkou, foto: Jezte česky
J
EZTE ČESKY– rok v naší kuchyni
Jana Vašáková, Zdena Skokanová N.
Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezonní suroviny v kuchyni – autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Naučí vás připravovat domácí marmelády, sirupy i nanuky, nezapomínají ani na netradiční vánoční a velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky nebo z honu.
Vydalo nakladatelství Smart Press.