Suroviny
- cibule 1 ks
- kapusta 1/2 ks
- šunka 100 g
- máslo 2 lžíce
- bobkový list 1 ks
- sladká paprika 1 lžička
- kuřecí vývar 1 litr
- čerstvě namletý pepř
- hladkolistá petržel 1 hrst
Nočky
- gouda 50 g
- vejce 2 ks
- sůl
- hrubá mouka 100 g
- muškátový oříšek
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky, z kapusty odstraňte ovadlé listy a košťál a nakrájejte ji na proužky nebo čtverečky, hrubší žebra listů vyřízněte. Šunku pokrájejte na menší kostičky nebo proužky.
- V hrnci rozehřejte máslo a zpěňte na něm cibuli. Přidejte šunku, opečte ji a vmíchejte kapustu. Opékejte a míchejte asi 3 minuty a když kapusta zavadne a odpaří se voda, přidejte bobkový list a mletou papriku. Orestujte ji a zalijte vývarem. Zahřejte až k varu, ztlumte teplotu a 3 minuty povařte.
- Mezitím nastrouhejte najemno sýr a promíchejte se zbylými surovinami. Pomocí dvou lžiček vykrajujte noky a vkládejte je rovnou do polévky. Vařte 3–5 minut, ochutnejte, a je-li třeba, ještě dochuťte solí a pepřem. Podávejte posypané nasekanou petrželkou.